Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2024 12:11

Požega - Izložba „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“

Izložba „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“ svečano je otvorena u petak 15. ožujka u 18 sati u prostoru Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Plemićka obitelj Jankovića Daruvarskih zauzima posebno mjesto u povijesti Slavonije 18. i 19. stoljeća, ostavljajući neizbrisiv trag u gospodarstvu, politici i kulturi ovog područja. Njihova imanja, koja su obuhvaćala Daruvar, Pakrac, Lipik, Stražeman i Biškupce, te članovi obitelji poput Antuna, Ivana, Alojzija, Julija i Ane Elizabete, istaknuli su se svojim kulturnim, političkim, gospodarskim i dobrotvornim doprinosima. Danas se njihova ostavština brižno čuva u Gradskom muzeju Požega, a cilj ove izložbe je predstaviti javnosti značaj cijele obitelji te svakog njenog člana pojedinačno.

Okupljene su na otvorenju pozdravili Ljiljana Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca te autori kataloga doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina i Ivan Roth dok je izložbu otvorila Maja Petrović, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

Izložba je rezultat plodne međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka te Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, a realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

Uz izložbu je tiskan i katalog čiji su autori doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti), Ivan Roth (Muzej likovnih umjetnosti Osijek) i Ivana Domanović (Gradski muzej Požega). Katalog se može nabaviti na izložbi i u Centru za posjetitelje Požeška kuća po cijeni od 7,00 €.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje sve do 30. travnja 2024. godine te je moguće posjetiti u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, na adresi Županijska 9, Požega, radnim danom od 10 do 13 sati, uz mogućnost organiziranja posjeta za grupe uz prethodni dogovor.