Gradski muzej Požega

Odjel povijesti umjetnosti

barun Trenk bigOdjel povijesti umjetnosti Gradskog muzeja Požega kao samostalni odjel djeluje od 1975. godine. Danas Muzej otkupom i donacijama okuplja veći broj predmeta te se Odjel sistematiziranjem podijelio na zbirke i podzbirke. U Odjelu je 1980. godine kao samostalni dio otvorena Galerija.

Danas se u Galerijskoj zbirci nalaze i podzbirke - djela starih majstora te portreti poznatih osoba grada Požege i požeškoga kraja, od kojih ističemo Portret Franje baruna Trenka, Portret grofa i grofice Janković, Portret Franje pl. Cirakija, Portret Vatroslava Thallera, Josipa Eugena Tomića, …nikola pl jurkovic big

  

Izuzetno mjesto u Galeriji slika zauzimaju portreti požeških župana najpoznatijih hrvatskih slikara - Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Miroslava Kraljevića i drugih.

prose bigZa Požegu je u 19. stoljeću izuzetno značajan požeški slikar bidermajera Gustav Poša. Za otkup umjetnina slavonskog Karasa, kako je prof. dr. Matko Peić znao reći, Grad Požega, Požeško-slavonska županija i Muzej izdvojili su znatna sredstva, uz spomena vrijednu i donaciju potomaka Gustava Poše u Požegi (obitelj Polanc – Mesing).                Grad Požega je i grad pl. obitelji Kraljević koja je u nekoliko generacija igrala veliku ulogu u kulturi grada, kako u književnosti, tako i u likovnosti. Početak modernog hrvatskog slikarstva označio je svojim djelima upravo požeški slikar Miroslav Kraljević. Njegova najbolja djela nastala su u Požegi, ali tek se nekolicina nalazi u Muzeju. Među njima izdvajamo fresku „Sv. Juraj ubija zmaja“, naslikanu 1908. godine u vinogradarskoj kući obitelji Kraljević na Đurđevcu, koja je poklon obitelji Perić iz Požege. Freska je restaurirana sredstvima Ministarstva kulture RH (restauracija HRZ u Zagrebu, Ivan Štimac).

Najbrojnija zbirka umjetnina u Odjelu povijesti umjetnosti je Zbirka (slika, crteža, grafika i skulptura) akademskog slikara Joze Jande, koju je Muzeju poklonila njegova nećakinja Vera Lisec Repić iz Zagreba.

     Prof. dr. Matko Peić i njegova djela, kako ona književna, tako i ona slikarska, neizostavni su dio kulturne povijesti grada Požege. U Muzeju se nalaze i djela umjetnika Roberta Emila Tanaya, Tomislava Čuline, Mate Šanga, i drugih.

Osim navedene galerijske cjeline s nekoliko najznačajnijih podzbirki, Muzej ima izuzetnu Zbirku osobnih predmeta operne pjevačice Milke Trnine. Uz Požegu ju vežu majka, rođena Požežanka, te ujak Janko Jurković, požeški književnik. Zbirku njezinih osobnih predmeta poklonio je Dionizije Smojvir, učitelj iz Požege.

Dio Odjela povijesti umjetnosti čine predmeti i sakralna umjetnička djela koja su u Muzej prispjela donacijama građana.

U Odjelu je važno mjesto zauzela i zbirka stakla, koja se značajno povećala donacijom obitelji Kempf, Dionizija Smojvira te otkupom i donacijom dr. Josipa Kovačića, kolekcionara iz Zagreba.

rahmel bigU sklopu arhitektonske cjeline Odjela, koja sadrži brojne projekte s nacrtima, namještaj ureda, literaturu 19. i 20. stoljeća, fotografije arhitekture (donacija obitelji Borisa i Vlade Gerbeca iz Požege), nalazi se i Podzbirka brojnih razglednica Požege i okolice 19. i prve polovine 20. stoljeća.

   Zbirka starih razglednica Požege jedna je od brojnijih u Hrvatskoj koja prikazuje jedan grad. Njena je vrijednost i u tome jer zorno prikazuje značajnu ulogu likovnih umjetnosti jednoga grada, kako kroz skulpturu, tako i kroz arhitekturu.