Gradski muzej Požega

Povijest muzeja

Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina, povjesničara, autora prve monografije o Požegi i Požeškoj županiji, prosvjetnog djelatnika, sudionika u javnom životu grada i gradonačelnika.

Po svom tipu Muzej je zavičajni i kompleksni, a sastoji se od osam odjela koji se skrbe za oko 85 000 muzejskih predmeta, knjiga i publikacija. Muzejski odjeli su: Arheološki, Prirodoslovni, Povijesni, Etnološki, Odjel povijesti umjetnosti, Odjel za dokumentacijsko – informacijske poslove, Pedagoški odjel te Odjel za opće i tehničke poslove.

Kroz svoju povijest Muzej je promijenio nekoliko lokacija u užem dijelu grada, uključujući i prvi stalni postav u Županijskoj palači. Zalaganjem profesora Antuna Bauera Grad je 1953. godine kupio reprezentativnu baroknu trgovačku građansku kuću Krauss s početka 18. st. koja je i zaštitni znak Muzeja. Kako se povećavao muzejski fundus te proširivala muzejska djelatnost, Muzej se vremenom proširio na građansku kuću Spitzer s početka 20. stoljeća koja je smještena na Trgu Svetog Trojstva te kasnije na građansku kuću s početka 20. stoljeća u ulici Matice Hrvatske.

 
Pogled na županijsku palaču
Pogled na županijsku palaču s početka 20. stoljeća
 
Prvi postav muzeja u Velikoj vijećnici Županijske palače (19. 10. 1930.)
Prvi postav muzeja u Velikoj vijećnici Županijske palače (19. 10. 1930.)

 

Od 1990-ih godina Muzej je promijenio čak sedam privremenih verzija stalnog postava, pokušavajući u trošnom prostoru pronaći najadekvatnije mjesto za prezentaciju povijesne i kulturne vrijednosti Požege i Požeštine.

 
Zgrade muzeja na Trgu Svetog Trojstva
Pogled na zgrade muzeja sa Trga Svetog Trojstva
 
Ulaz u zgradu Uprave muzeja  (Ulica Matice hrvatske)
Ulaz u zgradu Uprave muzeja (Ulica Matice hrvatske)

 

Kao kulturna konstanta Grada Požege i okolice, poslije više od 95 godina postojanja, Gradski muzej Požega je na pragu realizacije velikog, sveobuhvatnog stalnog postava na oko 600 m2, koji kompleks od tri reprezentativne zgrade u srcu grada kružnim tokom povezuje zanimljivom muzeološkom koncepcijom.

 
Muzejski prostor
Jedan od privremenih postava muzeja
 
Tlocrt muzeja
Dio koncepcije budućeg stalnog postava

 

Zbog građevinskih radova na zgradama muzeja u sklopu projekta Grada Požege „Požeške bolte“ Muzej je trenutno izmješten te se Uprava nalazi u Ulici Matice hrvatske 5. (zgrada „Slavonka“, 2. kat).