Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 12 Srpanj 2023 11:23

Otvorena izložba „Kruh nebeski“ u Tomislavgradu

U sklopu Dana sv. Nikole Tavelića 5. srpnja je u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu otvorena izložba "Kruh nebeski", autorica Dijane Klarić i Ljiljane Marić. Izložba je prvi puta bila postavljena u Gradskom muzeju Požega prije tri godine, a do sada je gostovala u Pakracu i Novoj Gradiški. Prvo međunarodno gostovanje jedne požeške izložbe dogodilo se na 10. obljetnicu osnivanja Franjevačkog muzeja kako je rekao njezin ravnatelj fra Bože Milić koji je Požežanima zahvalio na postavljanju ove izuzetno zanimljive izložbe. A nju je predstavila jedna od autorica Ljiljana Marić spomenuvši da ima mnogo poveznica između duvanjskog i požeškog kraja. Izdvojila je da je na isti dan kada je osnovan i Franjevački muzej osnovana i Požeška biskupija te da je prvi hrvatski svetac kojeg posebno štuju u Tomislavgradu svoju prvu crkvicu s glavnim oltarom dobio na hrvatskom tlu u selu Cerovcu kraj Požege.
Kustosica Marić je objasnila da je izložba o molitvenicima i molitvi Kruh nebeski dobila naziv po istoimenom molitveniku koji je doživio kod nas najveći broj izdanja – čak 47. Prvo izdanje je tiskano 1909. godine i može se prelistati na touch screen, a zadnje prije tri godine.
-Na izložbi se nalazi 96 molitvenika pisanih na latinici, bosančici i ćirilici te na nekoliko jezika. Ovdje se nalazi i prvo cjelovito izdanje Biblije na hrvatskom jeziku iz 1831. godine. Zašto i Biblija na ovoj izložbi. Upravo zato što se u njoj nalaze prve molitve, a po molitvama je molitvenik i dobio naziv. Najstariji izloženi molitvenik je vodič kroz kršćanske pobožnosti na francuskom jeziku tiskan u Parizu 1681. – objasnila je autorica izložbe.
Molitvenici koji su često bili jedine tiskane knjige u kući često su služili, dodala je, i za bilježenje najvažnijih obiteljskih podataka. Tako se u molitveniku Varia pietatis autora Stanislava Losgotta, tiskan u Budimu 1769. nalaze vrlo zanimljive rukopisne bilješke njezina vlasnika grofa Ivana Jankovića koji je pisao podatke o rođenju i smrti svoje djece kao i podatke o zarukama i vjenčanju sa svojom suprugom.
Na izložbi se nalazi i najstarija pronađenu krunicu na hrvatskom tlu. Pronađena je prije 4 godine tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini.
-Ostaci krunice pronađeni su uz posmrtne ostatke starije ženske osobe zajedno s olovnom bulom pape Bonifacija IX. Temeljem rezultata antropološke analize, pisanih izvora i pronađenih pokretnih nalaza pretpostavlja se da je riječ o posmrtnim ostacima pripadnice plemićkog roda Podvrški – Margareti, kojoj je papa Bonifacije IX. 1397. godine izdao nama danas nepoznatu ispravu – objasnila je Lj. Marić koja se zahvalila domaćinima na pomoći pri realizaciji izložbe kustosu Stipanu Dilberu i ravnatelju fra Boži Miliću, djelatnicima Knjižnice Vinku i Anici kao i muzejskom tehničaru požeškog Muzeja Borisu Knezu te posebno suatorici izložbe i autorici kataloga Dijani Klarić iz Gradske knjižnice Požega kao i Gradu Požegi i Ministarstvu kulture koji su financijski pomogli njezinoj realizaciji.
Otvorenju izložbe nazočio je načelnik općine Ivan Buntić te pleternička gradonačelnica Marija Šarić sa suradnicima. Izložba koja će u Tomislavgradu gostovat do 11.9.2023. otvorio je fra Bože Milić, a program otvorenja pjesmom su upotpunili članovi Frame.