Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 15 Prosinac 2022 13:31

Otvorena izložba "Najljepše želje"

U Galeriji Ciraki Gradskog kazališta sinoć je (8.12) otvorena izložba Gradskog muzeja Požega „Najljepše želje“. Autorica izložbe Lidija Španiček, v. d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega istaknula je kako se izložba sastoji od božićnih i novogodišnjih čestitki koje su dio Zbirke čestitki požeškog muzeja te da nas one podsjećaju na jednu lijepu tradiciju ljudske komunikacije ilustriranom kartom s prigodnim čestitarskim tekstom. Najstarije muzejske čestitke na izložbi potječu iz dvadesetih godina 20. stoljeća koje su pripadale obitelji Kempf.

Prvu čestitku, u današnjem obliku, dodala je autorica, poslao je 1843. godine engleski poduzetnik Henry Cole. Božićne čestitke toga vremena ilustrirale su se cvjetnim motivima i motivima vila, a zatim i duhovitim i sentimentalnim motivima djece. Najstarije čestitke u Hrvatskoj čuvaju se uglavnom u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a pripadale su Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki. Uglavnom su to čestitke s početka 20. stoljeća, od kojih je najstarija iz 1904. godine.

Izložbom „Najljepše želje“ iz Zbirke čestitki Gradskog muzeja Požega prezentirano je oko 130 muzejskih božićnih i novogodišnjih čestitki s različitim temama. To su čestitke s motivima djece, Isusova rođenja (prisutan na hrvatskim čestitkama od prve njihove pojave do danas), idiličnih pejzaža, životinja, povremeno Djeda Mraza i sv. Nikole. Najljepši motivi su božićni običaji koje su predloške radili likovni umjetnici. Najveći broj ovih čestitki darovale su obitelji Kempf i obitelj Šernhorst (Matoković), što ukazuje na živu tradiciju komunikacije čestitkama ovih obitelji s rodbinom, prijateljima i poslovnim suradnicima.

Motivi čestitki su se kroz vrijeme mijenjale. Najveći broj i najstarije primjerke možemo pratiti od dvadesetih godina 20. stoljeća, gdje su uglavnom motivi djeca. Kasnije se na čestitkama kao motiv prikazuje priroda, životinje, zimske idile. Tako čarobna mala čestitka puna blagdanskog duha, kao da je ispunila i ispunjava ono što svima želimo, a to su najbolje želje – poručila je autorica Lidija Španiček.

U sklopu otvaranja izložbe Mala škola kazališta pod vodstvom Kornelije Marks izvela je „Drvo bajki – Pismo za Djeda Božićnjaka“ , a jedan „Djede Božićnjak“, odnosno poznati požeški ljubitelj povijesti i kolekcionar svega veznoga uz naš kraj Vjekoslav Kramberger je požeškom Muzeju poklonio četiri čestitke iz vremena prije Prvoga svjetskog rata. Najstarija je iz 1903. godine. To će sada postati i najstarije čestitke Gradskog muzeja Požega čija je dodatna vrijednost zbog njihove povezanosti s požeškim krajem preko pošiljatelja i primatelja . Muzej mu je na ovom daru neizmjerno zahvalan.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 12 sati, a u večernjim satima u vrijeme kazališnih predstava.