Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 15 Studeni 2022 09:29

Predstavljanje mrežne stranice projekta Klub čitatelja vlastite prošlosti

Predstavljanjem mrežne stranice Klub čitatelja vlastite prošlosti, Gradski muzej Požega završava vrlo značajnu fazu istoimenog projekta koji sistematski radi na digitalizaciji obiteljskih fotografija građana Požege i požeškog kraja. Veliku bazu fotografija i podataka koja zahvaljujući građanima svakodnevno raste, korisnici mogu pretraživati u Muzeju. No, mrežnom stranicom projekta, Muzej i web dizajner Željko Ronta (Frontweb) otvorili su vrata svima koji iz udobnosti svojih domova žele biti aktivni dio obitelji Kluba čitatelja vlastite, te zajednički sa stručnjacima istraživati i nadopunjavati spoznaje o prošlosti, običajima i načinu života naših predaka.

Mrežna stranica će kroz odabrane fotografije predstaviti sve do sada prikupljene obiteljske zbirke koje su međusobno povezane ključnim riječima, imenima ljudi s fotografija, temama, vremenom, mjestom snimanja ili autorom. Vjerujemo da ćemo na ovaj način potaći ljubitelje baštine i zajedničke prošlosti svih generacija na vlastito istraživanje. Štoviše, ovim načinom nadamo se kvalitetnoj interakciji koja će rezultirati razmjenom i nadopunom do sada sakupljenih podataka. Uz omogućeno uspoređivanje lokacije fotografije s današnjim stanjem u prostoru, posjetitelji će moći uživati u nikada ispričanim, fotografijama bogato ilustriranim baštinskim pričama, te u interpretacijama fotografija stručnjaka i poznatih ljudi. Vjerujemo da će stranica biti edukativno, ugodno i korisno sastajalište građana iz Hrvatske i izvan nje sa stručnjacima raznih područja interesa kroz zajedničko čitanje, spoznavanje i građenje vlastite prošlosti.

Stranica je nastala zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija i Grada Požege uz pomoć brojnih suradnika, a nadasve obitelji koje su za ovu potrebu bezrezervno ustupile svoje fotografije.