Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 22 Travanj 2022 12:19

Gostovanje izložbe "Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo" u Sisku

U četvrtak 21. travnja u Holandskoj kući u Sisku otvorena  je izložba Gradskog muzeja Požega "Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo". Ova je izložba predstavljena požeškoj javnosti u kolovozu 2021., a  predstavlja presjek povijesti i djelatnosti tvornice Zvečevo od 1921. kada je osnovana pod imenom "Stock Cognac Medicinal" do današnjih dana. Na izložbi se mogu vidjeti mnogi predmeti poput starih ambalaža, boca, etiketa čokolada i albuma s proizvodima, osobnih predmeta radnika, sportskih dresova, prodajnih kataloga itd. 

"Stock", odnosno "Zvečevo" poznato je po vrhunskim čokoladama i alkoholnim prozvodima. Pamtimo ju po čokoladama Mikado, Volim te...  Samo ti..., Braco, Seka, Mond, Kavalir itd. "Zvečevo" je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkoholnih pića, a na trećem mjestu po proizvodnji čokolade. 

Puno više o povijesti tvornice možete saznati u podrumu Holandske kuće u Sisku gdje je izložba smještena. Izložba se može posjetiti od utorka do petka u periodu od 9 do 17 sati te subotom od 10 do 16 sati.

Veliko hvala Gradskom muzeju Sisak, ravnatelju Marijanu Bogatiću i muzejskom savjetniku Vlatku Čakširanu što su prepoznali vrijednost naše izložbe i odlučili je prezentirati u svom gradu. Hvala i ostalim djelatnicama Gradskog muzeja Sisak na izuzetnoj suradnji i pomoći oko postavljanja izložbe te gostoprimstvu.