Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2022 07:48

Otvorena izložba „Akvalna Požega Matka Peića“

U povodu Dana grada Požege i Grgureva u Galeriji Ciraki, u prostoru Gradskog kazališta Požega otvorena je 9. ožujka izložba Gradskog muzeja Požega Akvalna Požega Matka Peića.

Ovo je jedna od prvih izložbi koja je posvećena pokojnom akademiku Matku Peiću, a kojom želimo predstaviti samo jedan mali dio njegove ostavštine. Podrškom grada Požege, Gradski muzej Požega, prošle godine uspio je otkupiti cjelokupnu ostavštinu Matka Peića. Radi se o izrazito bogatoj i kompleksnoj građi – likovnoj, arhivskoj i knjižnoj. Ova ostavština je izuzetno značajna za naš Muzej i jedina smo ustanova koja čuva svu građu vezanu za Peića – objasnila je na početku programa otvaranja izložbe Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja zahvalivši se ovom prigodom Gradu Požegi na sredstvima kojima se otkupila ostavština Matka Peića te Gradskom kazalištu na ustupljenom prostoru za postavljanje izložbe.

O izložbi na kojoj je predstavljeno šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela, govorila je autorica Lidija Španiček, muzejska savjetnica. Podsjetila je, da je Matko Peić, akademski slikar, akademik, sveučilišni profesor, doktor znanosti, povjesničar umjetnosti i književnik rođen u Požegi prije 99 godina. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vladimira Becića i Ljube Babića. -Iako svoj cjeloviti likovni opus Matko Peić za života nije prezentirao javnosti, on je neprestano slikao, a svoje radove spremao. Danas kada se detaljnije možemo upoznati s njegovim likovnim djelima, uočavamo da mu je jedna od najdražih tema bila Požega. Svježa i neposredna zapažanja slikara s jasnim izrazom pretočena su tehnikom akvarela u specifičnu arhitekturu Požege, a to su voda i zelenilo, koja ovu netipičnu gradsku sredinu karakterizira po mišljenju Matka Peića kao „akvalni grad” – pojasnila je autorica Španiček.

Slikar Požegu, dodala je, sagledava kroz pejzaž na kojem se temeljila i njegova životna filozofija. Pejzaž mu je bio najbolje sredstvo razmišljanja, jer je posredstvom njega svojom prodornošću shvatio nijanse jasnoće i ravnoteže nalazeći bogatstvo u jednostavnosti.

Požeška pejzažna arhitektura našla je mjesto na Matkovim slikama. Njegova veza s Požegom i njezinim sadržajima nameće misao o nalaženju onog bitnog u rodnom gradu, a to je prepoznavanje Požege kao trajnog životnog potencijala- zaključila je autorica.

A na izložbi su se mogli po prvi puta čuti i poetski radovi Matka Peića u izvedbi Miroslava Paulića, prof. hrvatskog jezika i književnosti.

Izložbu koja će biti otvorena do 9. travnja prigodnim riječima otvorio je zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević pozvavši gađane Požege da svakako posjete ovu iznimnu zanimljivu izložbu. Pogledati se može svaki dan, osim nedjelje, u vremenu od 10 do 12 sati.