Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 23 Rujan 2021 10:25

KLUB ČITATELJA VLASTITE PROŠLOSTI - PROJEKT DIGITALIZACIJE OBITELJSKIH FOTOGRAFIJA

Projekt digitalizacije privatnih obiteljskih fotografija Požežana i stanovnika Požeštine prije svega ima za cilj utvrditi vrlo opsežne baze do sada nikada viđenih, pa samim tim i nikada objavljenih fotografija, danas već potpuno promijenjene arhitekture grada i krajobraza požeškog kraja, povijesnih, društvenih, vjerskih i obiteljskih događanja u daljoj i bližoj prošlosti, te filozofije, načina života i običaja obitelji. Ova baza fotografija i podataka radi mogućnosti pretraživanja postaje tako nemjerljivo blago za istraživače brojnih struka, te poticaj za istraživanje do sada neobrađenih tema.    

Projekt pod nazivom Klub čitatelja vlastite prošlosti ima nadalje za cilj postići interakciju ne samo s korisnicima muzeja, znanstvenicima i stručnjacima nego i s budućim posjetiteljima, građanima, te pomoći tako osnaživanju lokalnog identiteta. Naime, omogućavanjem digitalizacije privatnih fotografija, građani zajedno s muzejom razmjenjujući informacije sudjeluju u slaganju slike grada iz prošlosti, osvještavajući tako vrijednost vlastite obitelji u kreiranju identiteta i prošlosti našega grada i kraja.  

Poslije predstavljanja projekta kroz Klub čitatelja vlastite prošlosti muzej planira organizirati  niz radionica – predavanja o pojedinim temama s potrebom dešifriranja i razmjene podataka s fotografija što će u sljedećoj fazi generirati u mrežnu stranicu za lakše pretraživanje fotografija i sudjelovanje u stvaranju priča o gradu i požeškom kraju.