Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 30 Srpanj 2021 12:23

Predstavljanje projekta Digitalizacija novina „Glasnik županije Požeške“

U četvrtak 29. srpnja 2021. godini u 19 h u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice u Požegi je održano predstavljanje projekta digitalizacije najstarijih požeških novina, „Glasnika županije požeške“, koji je izlazio u periodu od 1891. do 1919. godine.
Te novine su izrazito tražene od strane muzejskih korisnika i izvor su vrijednih informacija i podataka o životu u Požegi s prijelaza 19. na 20. st. Na ovaj način omogućili smo našim korisnicima pregledavanje ovih sadržaja iz udobnosti svog doma i to u vremenu kad oni požele. Nije više nužno doći u muzej i pregledavati traženi sadržaj. Ovo su osnovni razlozi zbog kojih smo se odlučili na digitalizaciju ovih novina.


Prisutne je pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica muzeja koja se zahvalila Gradskoj knjižnici Požega na ustupljenom prostoru i suradnji te Gradu Požegi na financijskoj potpori. Gradonačelnikov zamjenik dr.sc. Borislav Miličević istaknuo je važnost ovog projekta za Grad Požegu te izrazio potporu i budućim sličnim projektima.


Projekt je predstavila Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela i autorica projekta koji je napravljen u suradnji s tvrtkom Point d.o.o. iz Varaždina. Na službenim internetskim stranicama muzeja (www.gmp.hr) nalazi se link za pregledavanje novina s mogućnošću pretraživanja po godini, broju novina, ključnim pojmovima itd. Isto tako, novine se mogu pregledavati kao fotografija ili kao tekst.


Pozivamo sve zainteresirane da sami prouče ovaj novi digitalizirani sadržaj.