Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020 14:10

Izložba XIII.Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike

Gradski muzej Požega ponovno je otvorio svoja vrata za posjetitelje 27. travnja 2020. godine te nastavlja s održavanjem planiranih programa do kraja godine. Od 15. svibnja u prostorima Gradskog muzeja Požega postavit će se izložba XIII.Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Radi se o jedinstvenoj izložbenoj manifestaciji, na nacionalnoj razini, s tradicijom dugom četrdeset godina. Prva izložba postavljena je davne 1980. godine u Osijeku i Zagrebu. Ova izložbena manifestacija bavi se medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku. Izložba je posuđena od Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, a autor izložbe je mr. sc. Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti.

Memorijal Ive Kerdića sastoji se iz tri izložbene cjeline. Prvu, glavnu cjelinu, čini selekcija suvremenog medaljerstva i male plastike, a drugu čini zasebna tematska izložba iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature. Na ovom XIII. Triennalu, samostalnom izložbom predstavlja se recentni umjetnički rad akademskog kipara Luke Petrinjaka. Treći dio izložbe odnosi se na medalje i plakete koje su kao nagrade za životno djelo ili nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnom profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru ili su mu posvećene mimo službenoga protokola dodjele priznanja.

Pomak u odnosu na prethodne izložbe je taj što su uvedene nagrade triennala, o kojoj odluku donosi umjetnički savjet triennala, a dodjeljuje ju Muzej likovnih umjetnosti kao organizator triennala. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Nagrada za životno djelo, Grand Prix i Priznanje. Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću. Grand Prix XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuje se Damiru Mataušiću, za rad Identitet. Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuju se Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove.

Izložba će se moći pogledati do 20. lipnja 2020. godine i to od ponedjeljka do subote u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati te ponedjeljkom i srijedom u poslije podnevnim satima, od 18 do 20 sati. Isto tako, svi oni koji neće moći fizički doći pogledati izložbu, moći će to učiniti virtualno, putem youtube kanala i preko drugih društvenih mreža. Učenicima osnovnih škola bit će uz to ponuđena i online radionica.