Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 06 Veljača 2020 09:47

Noć muzeja u znaku izložbe „Barun Trenk, novo lice legende“

Noć muzeja  u našem Muzeju obilježena je uz trenutnu izložbu „Barun Trenk, novo lice legende“. Program je započeo radionicom za najmlađe “U Trenkovoj kapi” koju je vodila nastavnica likovne kulture Sanja Mišić, a nastavio se  razgledavanjem izložbe uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Ljiljane Marić.

Slijedio je program dodjele zahvalnica  darovateljima, donatorima i volonterima Muzeja. Na početku se svima obratila ravnateljica Muzeja Mirela Pavličić Hein koja je istaknula da je tema ovogodišnje Noći muzeja - Velike obljetnice hrvatskih muzeja. -Mi smo ušli u svoju 96. obljetnicu i polako se bližimo stotoj. Ponosimo se što smo najstariji gradski muzej na području istočne Hrvatske. Ovom prilikom želimo još jednom istaknuti važnost i značaj našeg Muzeja u očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te se zahvaliti svim pojedincima i ustanovama koji su nam pomogli u realizaciji naših prošlogodišnjih programa – istaknula je ravnateljica.

Podsjetila je da je Muzej prošle godine imao čak tri svoje autorske izložbe u Požegi: Korak ispred vremena, Atelier Wollner (1899. – 1934.) i Pjevat će Slavonija, požeški festival (1969. – 2019.) autorice Ivane Domanović. Maja Žebčević Matić predstavila je svoju izložbu Muzej u loncu u Daruvaru te u suradnji s Glazbenom školom Požega realizirala izložbu Pod požeškim brdima o skladatelju Josipu Andriću. Lidija Španiček u suradnji s LZD „Vila Velebita“ pripremila je izložbu Kolektivnu izložbu slika sudionika likovne kolonije „Vila Velebita“. U Muzeju su gostovale i tri izložbe iz Zagreba, O životinjama i ljudima iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, Lumen Echo, izložbu udruge Radiona.org te izložbu Ljepota lažnog sjaj Muzeja policije.

Tijekom godine održano je i niz predavanja: Dubravke Matoković, Frane Barišića, Maje Žebčević Matić, Zlatka Uzelca, Petra Sekulića, Hrvoja Potrebice i Manuela Fernandeza Gotza. Prikazan je i film o Zlatku Boureku, redatelja Zorana Peze koji je taj film i ustupio Muzeju na daljnje korištenje. Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja uz pomoć fotografa Mladena Božičkovića snimljena je zračna fotografija s motivom 95. Tijekom godine pedagoginja Ljiljana Marić održala je niz radionica za učenike osnovnih i srednjih škola te vrtićarce. Pojedine radionice napravljene su u suradnji sa Sanjom Mišić, učiteljicom likovne kulture te u suradnji s Tatjanom Kostanjević, akademskom kiparicom. Osim ovih programa djelatnici Gradskog muzeja Požega marljivo su radili i na terenu i skupljali građu te su tu građu i obradili i inventirali.

Svi ovi naši programi ne bi se mogli realizirati bez pomoći naših prijatelja i suradnika. U protekloj godini surađivali smo s 50-tak pojedinaca i ustanova. Ovim putem im se želimo zahvaliti. A to su: Obitelj Baketarić, Blaženko Šegmanović, Boris Maringer, Damir Sviben, Davor Margetić, Mario i Filip Križanac,  Ivan Jurković, Jadranka Đaković, Jelena Čokrlić, Ljiljana Šoh, Marijan Grbac, Milan Roksandić, Mladen Božičković, Obitelj Haiman, Pavo Šutalo, Robert Idlbek, Tatjana Kostanjević, Vlado Bauer, Vlado Čepelak, Marijan Pavelić, Stjepan Vuković, Zlatko Škritek, Žana Popek, Frano Barišić, Goran Krmpotić, obitelj Troha, zatim ustanove i udruge: Centar za prapovijesna istraživanja, Dom za starije i nemoćne osobe Požega, Enzita Kitchen studio i Marija Gačić,  Etnografski muzej u Zagrebu, Glazbena škola Požega, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Gradska straža Požega, Gradsko kazalište Požega, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Hrvatski restauratorski zavod – Petar Sekulić, JVP Požega, Komunalac d.o.o., Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“, Ogranak Matice hrvatske u Požegi, Muzej policije, Opća županijska bolnica Požega, Povijesna postrojba Trenkovi panduri Požega, Radiona.org, TZ Grada Požege, Udruga Aurea fest, Udruga Kvizoljupci Zlatne doline, UO Plesna radionica Ilijana Lončar, GFR, JU Sportski objekti Požega i Požeški sportski savez, Muzej grada Pakraca, Povijesno društvo Požega, Ekonomska škola u Daruvaru – istaknula je ravnateljica.

Nazočnima se zatim obratio požeški gradonačelnik Darko Puljašić. -Puno nas je večeras ovdje, ravnateljica i ja zbog toga smo vrlo ponosni. Drago mi je da su Požežani otkrili vrijedne sadržaje koje nudi njihov muzej i stoga s velikim zadovoljstvom mogu ponoviti i ono što dugo najavljujemo, a to je potpuna rekonstrukcija našeg muzeja. Konačno smo pred potpisivanjem ugovora, dobili smo novce i nadamo se da ćemo u idućih dvije do tri godine oplemeniti ovaj prostor te da će i prije 100-tog rođendana požeški muzej zablistati onom snagom i s onim uvjetima kakve ova vrijedna ustanova s dragocjenom građom i misijom i zaslužuje - poručio je gradonačelnik Puljašić.

Zatim je darovateljima muzejske građe i donatorima uručio zahvalnice, a oni su: Lojzo Buturac, Anita Grbavac Jakobović, Anto Križan, Antun Lovrić, Bernardo Tancoš, Branka Antonić, Branko Hribar, Cvija Grčević, Danijela Vuč Bobok, Davor Uh, Davor Žilić, Državni arhiv u Slavonskom Brodu – Odjel u Požegi, Đurđa Janković, Ivan Gašpar, Jagoda Polanc Mesing, Karlo Lončar, Marija Badanjak, Marija Matoković, Marija Vincijanović, Marinko Šperanda, LZD Vila Velebita, Matej Glasnović, Mira Miljević, Mirjana Šperanda, Mirjana Trbović, Mladen Gajer, Neda Domaćinović, Neda Kovačić, Obitelj Martinčić, Silvija Begović, Silvije Marjanović, Slaven Perović, Snježana Nitraj, Vera Ćuže Abramović, Vjekoslav Kramberger, Zoran Pezo, Glazbeno društvo „Zlatne žice Slavonije“, Marko Puača i Vinarija Kaptol. Zahvalnice su uručene i volonterima: Barbari Ozanjak, Dijani Klarić, Sanji Mišić i Tanji Šajn.

Slijedio je vrlo atraktivan dio programa, a to je prezentacija povijesnog i sportskog mačevanja koje su prezentirali članovi mačevalačkog kluba „Dmitar Zvonimir“ iz Osijeka. Naime, poznato je kako je barun Trenk bio poznat i kao vrsni mačevalac. Prezentacijom su posebno bila oduševljena djeca koja su imala priliku i sama se okušati u mačevanju.

Za kraj Noći muzeja održan je turnir u brzopoteznom šahu „Barun Trenk“ u organizaciji šahovskog kluba „Vina Markota“ iz Pleternice. Na početku turnira sve je pozdravila ravnateljica Pavličić Hein, ispred pleterničkog kluba Marinko Markota i Marijan Kanjković dok je tajnik kluba Željko Pavlović objasnio poveznicu Trenka i šaha. Naime, barun Trenk, kako su objasnili članovi kluba za vojnog pohoda u šatoru pruskog kralja Fridricha II. zaplijenio je vrijednu šahovsku garnituru od slonovače koji je bio pohranjen u Hrvatskom narodnom muzeju u Zagrebu, a koji je poglavnik Pavelić vratio Hitleru.

Prvo mjesto na turniru je osvojio je Ivica Samarđić. Zatim je slijedila simultanka na šest ploča s Hrvojem Vlahovim koji je uspio pobijediti sve osim Antuna Mandića koji je remizirao. Pobjednicima je prigodne nagrade uručio gradonačelnik Puljašić. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici požeške Glazbene škole.

FOTOGALERIJA: