Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 21 Studeni 2019 14:51

Izložba, koncert i predavanje u čast skladatelja Josipa Andrića

U čast 125. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Andrića Glazbena škola Požega i Gradski muzej Požega priređuju prigodnu izložbu, koncert i predavanje  koje je  najavljeno na konferenciji za novinare 21. studenoga u Glazbenoj školi.

Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole ovom prigodom zahvalio se Gradskom muzeju i ravnateljici Mireli Pavličić Hein na pomoći u obilježavanju Andrićeve obljetnice, zatim Hrvatskoj glazbenoj udruzi Festival bunjevački pisama i njihovom predsjedniku Marku Sente čiji će članovi nastupiti na koncertu u Požegi te Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i njihovom ravnatelju Tomislavu Žigmanovu na ustupljenoj građi za izložbu. Posebnu zahvalu izrekao je glavnim akterima ovog projekta Maji Žebčević Matić i Saši Botički.

Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja istaknula je da ove dvije ustanove su i do sada sudjelovale u nekim zajedničkim projektima, posebice prilikom otvorenja nekih izložaba . -Realizacijom izložbe Pod požeškim brdima, obje ustanove žele ukazati na život i djelovanje Josipa Andrića u Požegi. Svestrani mladi glazbenik u Požegi je proveo samo osam godina svog života, ali vrlo značajnih godina jer tu je stvorio prve skladbe u kojima je opjevao Požegu – objasnila je ravnateljica Pavličić Hein.

O samoj izložbi više je rekla autorica Maja Žebčević Matić. Naglasila je da Andrić zaslužuje ovakvo prisjećanje jer je upravo zahvaljujući njemu Požega najopjevaniji grad u Slavoniji. Posvetio joj je više od 50 skladbi. -Svoje glazbeno korijenje kao i ljubav prema tamburici Andrić je stekao upravo u Požegi. Afirmirao je tamburu kao glazbeni instrument koji je dovoljno vrijedan da se za njega skladaju i ozbiljna djela – napomenula je autorica izložbe. 

Osim što je bio vrstan glazbenik, skladatelj i glazbeni kritičar, Andrić je, dodala je Maja Žebčević Matić bio i 30-ak godina najplodniji urednik Hrvatskog književnog društva sv. Jeronima u Zagrebu te sakupljač narodnog glazbenog blaga koji je u Požeštini skupio preko 500 izvornih napjeva. Osim toga Andrić je bio jedan od najistaknutijih promotora proglašenja svetim Nikole Tavelića koji je svoju prvu kapelicu u svijetu dobio u Cerovcu, župa Jakšić.

O koncertu koji će slijediti nakon otvorenja izložbe govorio je prof. Saša Botički, pročelnik Odjela za tambure. -Za koncert smo nastojali izdvojiti kompozicije koje su uglavnom nastajale u Požegi, a koje su dovoljno atraktivne za slušati. Uglavnom je riječ o kompozicijama za klavir uz tamburaški orkestar ili manji komorni tamburaški sastav te orkestarske  i zborske kompozicije . Uvodna kompozicija će biti Pod požeškim  brdima kako se zove i koncert i izložba – objasnio je prof. Botički. 

 Otvorenje izložbe je u predvorju Glazbene škole u utorak, 26. studenoga u 18 sati. Izložba će se moći pogledati do 20. prosinca. Nakon otvorenja izložbe, slijedi koncert djela J. Andrića, u 19,30 sati. U četvrtak, 28. studenoga u 18 sati, u Plavoj dvorani Glazbene škole, kao dio ovog programa bit će održano i predavanje Maje Žebčević Matić o životu i djelovanju Josipa Andriću.