Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 15 Studeni 2019 07:06

Pablo Picasso i Salvador Dali u požeškom Muzeju!?

U petak, 15. studenog u 18 sati u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega otvara se izložba „Ljepota lažnog sjaja“ koja nam stiže iz zagrebačkog Muzeja policije. Na izložbi će biti predstavljeno oko 50 krivotvorenih umjetnina, većinom su to ulja na platnu te nekoliko skulptura.

Najviše je krivotvorenih radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su to radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan. Tu su i krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića. Od poznatih svjetskih slikara na izložbi će se moći pogledati krivotvorine slika Salvadora Dalija, Pabla Picassa i Pierre-Augustea Renoira.

Izlaganjem krivotvorina želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca. Osim toga tu je i edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji. 

Izložba je do sada gostovala u mnogim gradovima Hrvatske te u Sloveniji.