Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 16 Listopad 2019 11:03

„Key competences for adults in cultural institutions“, Varšava, od 8. do 11. 10. 2019.

Varsava 4Od 8. do 11. listopada 2019. ravnateljica Gradskog muzeja Požega, Mirela Pavličić Hein sudjelovala je na kontaktnom seminaru Key competences for adults in cultural institutions u Varšavi u sklopu Erasmus+ programa. Seminar, u organizaciji Poljske nacionalne agencije, bio je međunarodnog karaktera u kojem je sudjelovalo više od 50 sudionika iz 22 europske zemlje. Seminar je bio namijenjen djelatnicima koji dolaze iz različitih kulturnih ustanova i organizacija (muzeja, knjižnica, nevladinih organizacija), a koje se u svom radu bave nestrukovnim obrazovanjem odraslih. Radni jezik seminara bio je engleski. 

Varsava 6Tijekom vrlo aktivnog četverodnevnog boravka u Varšavi uspjeli smo ostvariti kontakt s nizom kulturnih ustanova iz različitih zemalja (Poljske, Slovačke, Italije, Finske, Islanda, Norveške, Nizozemske, Turske, Srbije, Rumunjske itd.), a s predstavnicama dviju ustanova iz Poznana u Poljskoj (Muzeum archeologiczne Poznan i Muzeum historii ubioru/Fundacja Mundi Plumarii) te s predstavnicom Slovenskie narodne muzeum u Martinu u Slovačkoj imali smo priliku raditi na razvoju zajedničkog projekta. Svi sudionici su bili podijeljeni u grupe prema svom vlastitom izboru te su dobili priliku razvijati svoju ideju i projekt koja bi im koristila u njihovom radu. Tako je nastalo sedam potencijalnih projekata: Citizens of the world – empowering marginalized groups, Keep Reading Alive, IN (Creasing) Culture, PEace and Arts Community Empowerment links PE.A.C.E. links, Performing for adults empowerment, E@ay @ccess for @dult users te Attractive museum u kojoj je sudjelovao Gradski muzej Požega. 

Cilj projekt, koji smo nazvali Attractive museum, je aktivno uključivanje lokalne zajednice u rad muzeja i povećanje broja posjetitelja. Kroz dodatnu edukaciju muzejskih djelatnika želi se privući što veći broj posjetitelja i učiniti muzejski sadržaj zanimljivijim i atraktivnijim za posjetitelje. Projekt bi trajao 24 mjeseca, a uključivao bi studijska putovanja u Poljsku i Slovačku te zajedničko usavršavanje i razmjenu iskustava.Varsava 2

Sudjelovanjem na ovom seminaru dobili smo uvid u rad različitih kulturnih ustanova u različitim europskim zemljama i shvatili smo da dijelimo slične probleme te da je ovaj seminar dobar način kako pokušati riješiti te probleme.