Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 29 Kolovoz 2019 11:41

Otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“

U prigodi 50. obljetnice prvog požeškog festivala tamburaške glazbe pod nazivom „Muzički festival Slavonije“ u Gradskom muzeju Požega otvorena  je 23. kolovoza izložba „Pjevat će Slavonija“ autorice Ivane Domanović.

Svečani program otvaranja počeo je glazbom, kako i priliči ovoj izložbi, i to u izvedbi gradske glazbe Trenkovih pandura koji su nastupili na prvom, ali i svakom idućem festivalu sve do danas. Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja podsjetila je da je izložba nastala u suradnji s Udrugom Aurea fest, Turističkom zajednicom grada Požege i Gradom Požegom. -Ovo je izložba u koju su se svi rado uključili, od ustanova pa do građana koji su nam rado donirali i posudili svoje predmete vezane za festival – istaknula je ravnateljica Pavličić Hein.

Ivan Bunjevac, direktor Aurea festa koji je inače kao član folklornog društva Šijaci iz Biškupaca nastupio i na prvom festivalu 1969. godine istaknuo je da je Požega zahvaljujući svojem glazbenom festivalu postala sinonim za tamburašku slavonsku glazbu i rasadnik generacija tamburaša. Zahvalio je svim dosadašnjim organizatorima festivala koji su od samih početaka do danas, svojim radom i trudom učinili da požeški festival postane jedan od najvećih i najcjenjenijih festivala u Hrvatskoj. 

Autorica izložbe Ivana Domanović je kazala da je Muzej imao jako malo građe o povijesti festivala pa su zato zamolili građane da im pomognu. Odaziv je bio iznad očekivanja.

Suradnja svih nas na stvaranju ove izložbe je zapravo potvrdila dvije stvari, a to je da je požeški festival, u prošlosti i sadašnjosti, velik dio našeg identiteta, i da je izvršena misija Muzeja kao kulturne institucije, a to je njegova uključenost u zajednicu i doprinos istoj – poručila je autorica Domanović. 

Na pomoći oko realizacije izložbe zahvalila se:  Gradu Požegi i Udruzi Aurea Fest, Glazbenom društvu „Zlatne žice Slavonije“, Ivi Enjingiju, Dubravki Albert, Državnom arhivu u Slavonskom Brodu - Odjel u Požegi i Mariji Mikačić, Glazbenoj školi i Bernardi Mautner, Višnji Menđel Troha, obitelji Badanjak, obitelji Šperanda, Ferdinandu Trohi, Dragutinu Štirmeru, Rajki Šimunović, Veri Ćuže Abramović, Maji Smoljanović, Štefici Vašarević, Mirjani Trbović, Vlasti Tokalić, Kseniji i Željku Horvatu, Dragutinu Lojberu, Vjekoslavu Krambergeru, Igoru Stipanoviću, Jelenku Topiću, Maji Raguž, Mariji Kakuk, Jakobu Trohi, Slavku Francuzu, gospodinu Botičkom, Mirjani Peharda te gospodinu Kalafatić. Za pomoć pri stvaranju kataloga zahvalila se Andreji Vojnić, Tanji Šajn, Mariji Jukić, Tomislavu Čeniću i Marti Matijević. Veliko hvala uputila je svojim radnim kolegama, posebice Borisu, Lidiji, Dubravki, Ruži i Andreji.

Prije samog otvaranja izložbe gradonačelnik Požege Darko Puljašić je svim dosadašnjim direktorima festivala uručio zahvalnice, a oni su: Branko Hribar, Veljko Orlić, Ivo Pavić, Veljko Valentin Škorvaga, Ivan Enjingi, Tomislav Jakobović, Tomislav Galić, Ivan Bunjevac i Damjan Pirović.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Puljašić je podsjetio kako je glazba jedan od značajnih obilježja Požege, posebno tamburaška glazba i tamburica kao najljepši instrument. – Ovo je izložbu u kojoj ćemo svi uživati jer ste je svi vi stvarali i to sa srcem, a ljepšeg i većeg srca od požeškog nema – naglasio je gradonačelnik Puljašić.

U programu koji je vodila Dijana Klarić je još nastupio tamburaški sastav Zlatna dolina koji su otpjevali velike festivalske hitove „Kukuruzi se njišu“, „Pjevat će Slavonija“ i „Inati se Slavonijo“. 

Izložba je otvorena do 4. listopada, a u festivalske dane ulaz će biti slobodan. Posjetitelji će tada izložbu moći pogledati od 10 do 12 sati te od 19 do 22 sata.