Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 14:11

Obilježen Međunarodni dan muzeja i 95. rođendan požeškog Muzeja

„Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, naziv je teme ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja koji je Gradski muzej Požega obilježio 18.svibnja nizom događanja, a među kojima je najatraktivniji dio bilo snimanje fotografije iz zraka s iscrtanom brojkom 95 kojom se podsjeća na 95. obljetnicu ove ustanove.

Na početku je sve pozdravila ravnateljica požeškog Muzeja Mirela Pavličić Hein  istaknuvši da je muzej mjesto susreta gdje se potiče suradnja i povezivanje s drugim ustanovama, ali i središnje mjesto lokalne zajednice koje čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini. 

U skladu s tom temom požeški Muzej se odlučio za suradnju s Arheološkim muzejom u Zagrebu, Plesnom radionicom Ilijane Lončar i novogradiškim fotografom Mladenom Božičkovićem.

Potom je dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica predstavila publikaciju za djecu Klinci željeznog doba koja je nastala u okviru programa Interreg Danube Transnational Programme, odnosno projekta Iron-Age-Danube koji je djelomično financiran sredstvima Europske unije. Publikacija je namijenjena djeci i govori o načinu života u starijem željeznom dobu. Ovo predstavljanje popraćeno je radionicama koje su bile namijenjene svim posjetiteljima, posebno djeci školskog uzrasta. Posjetitelji, posebno djeca mogla su uživati još uz radionicu „Uspomenu sačuvaj – fotografiju očuvaj“ koja je vezana za izložbu „Korak ispred vremena – Atelier Wollner“ koju su posjetitelji mogli besplatno pogledati. 

Članice Plesne radionice Ilijane Lončar Hana Krpan, Marta Matošević, Ana Marjanović i Lora Matoš ispred Gradskog muzeja izvele su kratki prigodan program. Slijedilo je fotografiranje iz zraka obljetničke fotografije koju je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Požege snimio fotograf Mladen Božičković koji je Požežanima najpoznatiji kao vrsni fotograf plesnih predstava Plesne radionice Ilijane Lončar. Posjetitelji su na ekranu mogli i uživati u njegovim brojnim fotografijama koje su bile tematski podijeljene, a među kojim su bile i one koje su objavili prestižni svjetski časopisi kao što su: National Geographic, Digital Foto, Refoto, Blur Magazine, Get Inspired Magazine, Photography Masterclass Magazine. U stvaranju obljetničke fotografije pomogli su i brojni građani Požege među kojim je bio i gradonačelnik Darko Puljašić.