Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 16 Travanj 2019 14:37

U Galeriji Grada Daruvara otvorena izložba „Muzej(i) u loncu“

Izložba „Muzej(i) u loncu“ koja je nastala kao produkt istoimenog projekta Maje Žebčević Matić, etnologinje u Gradskom muzeju Požega otvorena je 15. travnja u Galeriji Grada Daruvara, a u suradnji s Ekonomsko-turističkom školom i Gradom Daruvarom.

Kroz jedinstveni projekt Muzej u loncu Maja Žebčević Matić godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja tradicijsku prehranu Požege, Požeštine, ali i cijele Slavonije kako  bi se sačuvala vrijedna, zaboravljena i široj javnosti nedovoljno poznata nematrijalna kulturna baština istočne Hrvatske.

Izložba se sastoji od panoa na kojima je opis nastanka tradicijskih jela kao i fotografije pripreme jela koje je napravio muzejski tehničar Boris Knez.

Na otvorenju izložbe Maja Žebčević Matić je istaknula da se radi o jedinstvenom muzeološkom pristupu interpretaciji nematerijalne kulturne baštine (običaja i povijesnog konteksta) ovog kraja kroz tradicijska jela. Ali isto tako se želi promijeniti percepcija kako je tradicijska prehrana Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema jednolična, nemaštovita i nezdrava, te naglasiti potencijale koja ova jela imaju u suvremenoj kuhinji i turističkoj ponudi.

Dinka Kavalir, ravnateljica Ekonomsko turističke škole je izrazila zahvalnost Gradskom muzeju Požega i autorima izložbe što su omogućili da se njihovi učenici ali i građani Daruvara upoznaju s vrijednom tradicijom. Izložbu je otvorila Vanda Cegledi, zamjenica gradonačelnika.

Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su mogli kušati neka od jela „Muzeja u loncu“ koji su pripremili učenici Ekonomsko turističke škole sa svojim nastavnicima te pogledati film o „Muzejima u loncu“.