Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 14 Veljača 2019 12:28

Održana Noć muzeja u Gradskom muzeju Požega

Noć muzeja u Gradskom muzeju Požega počela je likovnom radionicom  za djecu pod nazivom „Osjeti, vidi i doživi umjetnost“ koju je vodila Sanja Mišić, učiteljica likovne kulture u kutjevačkoj i jakšičkoj osnovnoj školi.  Slijedio je program pod nazivom „Muzej u Muzeju“ u sklopu kojeg su posjetitelji požeškog Muzeja mogli uživo pratiti što se događa u pakračkom Muzeju, a oni u pakračkom što se događa u požeškom. U dva sata programa Požežani su odslušali koncert Osnovne glazbene škole Pakrac na kojem su nastupili Staša Kukić na flauti, Leon Kaurin na harmonici, Matija Kunce na gitari, Karlo Zanetti na tamburici, Dorotea Hihlik i Alexander Gustovarac na klaviru te se uz stručno vodstvo Maria Baraća upoznali se s pakračkom izložbom „Priče iz školskih klupa“. Požežani i Pakračna iz požeškog muzeja mogli su poslušati koncert Glazbene škole Požega na kojem su nastupili Anamarija Ralašić i Patrick Tomljanović na klaviru, Eva Svjetličić na gitari, Fran Matić na rogu, sopranistica Ilijana Marić i tenor Luka Žiberna te uz stručno vodstvo Ljiljane Marić pogledati izložbu „O životinjama i ljudima“. Na početku ovog programa posjetiteljima se obratila ravnateljica požeškog Muzeja Mirela Pavličić Hein, te pakračkog Jelena Hihlik. Svima su zaželjele dobrodošlicu i ugodan boravak u muzejskim prostorima i na muzejskim programima te istaknule kako su oba muzeja u slavljeničkim godinama, požeški u 95. obljetnici a pakrački u desetoj. Ovom dijelu programu priključili su se i čelni ljudi Požege i Pakraca, Darko Puljašić i Anamarija Blažević.

Nakon zajedničkog programa u požeškom Muzeju je Maja Žebčević Matić predstavila je projekt eMuzej, čijeg je ona autorica, a koji je zamišljen  tako da se kroz interaktivnu priču o Gradskom muzeju i ostale edukativne sadržaje upozna poviješću ovog kraja i samog Muzeja. Program Noći muzeja završio je zanimljivim kvizom znanja u suradnji s udrugom „Kvizoljupci Zlatne doline“ kroz koji su natjecatelji pokazivali znanje o muzejima općenito, o požeškom muzeju te o prošlosti Požeštine. Najviše znanja pokazala je ekipa u sastavu Vera Ćuže Abramović, Mislav Bođnjak i Vjekoslav Kramberger. Tijekom trajanja Noći muzeja posjetitelji su mogli vidjeti kako nastaje 3D print poznate rudinske glave, najpoznatijeg suvenira Gradskog muzeja Požega.

Zahvaljujemo svim posjetiteljima Noći muzeja, svima koji su sudjelovali u programu i svima koji su omogućili da da se ona održi, a posebno Gradskom kazalištu Požega, Glazbenoj školi Požega, Muzeju Grada Pakraca, udruzi „Kvizoljupci Zlatne doline“, Pizza Bolte, Vinariji Kaptol, mljekari Biz, vlč. Marijanu Paveliću, Filipu i Mariju Križancu, Sanji Mišić, Barbari Ozanjak i Andreji Vojnić.