Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 28 Rujan 2018 14:29

U Gradskom muzeju otvorena izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

Operacije mrene, vađenja bubrežnih kamenaca, otvaranje lubanje, samo su neke od operacija koje su se izvodile u antici, odnosno u Staroj Grčkoj i na području Rimskog Carstva. Kako i na koji način su to radili, kako su liječili glavobolju, depresiju i druge bolesti odgovor nudi najnovija izložba u Gradskom muzeju Požega pod nazivom „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ autora Slađane Latinović, Sunčice Nagradić Habus i Danijela Lončara iz Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je otvorena 21. rujna.

Na početku otvorenja izložbe sve nazočne je pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega, a zatim je izložbu predstavila Slađana Latinović. Istaknula je da su na izložbi predstavljeni rimski medicinski i farmaceutski instrumenti iz zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu koja je kao takva najveća u Europi.

-Svi predmeti iz te zbirke su iz Siska, a njihov veliki broj nam govori da je tamo bila radionica koja ih je izrađivala te distribuirala širom Rimskog Carstva. Ta spoznaja smjestila nas je na europsku arheološku kartu – objasnila je Slađana Latinović koja je zatim predstavila koncepciju izložba na kojoj je puno interaktivnih sadržaja što će posebno obradovati djecu, ali i sve one koji u sebi ponekad osjete dječji poriv za igrom.

Na gostovanju ove izuzetno zanimljive i atraktivne izložbe gostima iz Zagreba posebno se zahvalio dogradonačelnik Ferdinand Troha istaknuvši kako se nada da će ona privući ne samo Požežane nego i druge da je pogledaju.

Izložbu koja će biti otvorena do 6. studenog otvorio je dr. Antun Zimerman, poznati požeški liječnik u mirovini i vrlo aktivni član svoje zajednice u mnogim kulturnim i sportskim društvima. On je značenja riječi anamneza objasnio na jednom svom primjeru iz liječničke prakse.

Program otvaranja izložbe uzveličao je zbor medicinskih sestara požeške bolnice „Immaculata“ pod vodstvom Josipa Prajza.