Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 18 Rujan 2018 11:42

„Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“

U petak 21. rujna  2018. godine s početkom u 19 sati u Gradskom muzeju Požega  otvorit će se gostujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu  „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“.

Izložba će predstaviti jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tema izložbe je priča o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. 

Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata. 

Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja. U sklopu izložbe biti će pripremljene i tematske radionice za djecu i odrasle.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Gradskom muzeju Požega nije slučajno. Naime, prema zapisima povijest zdravstvene skrbi na području Požeštine seže u 13. stoljeće. U pismu pape Grgura IX. iz 1234. godine opatu cistercitskog samostana Vallis Honesta de Gotho (Kutjevo) spominje se prva bolnica koja se nalazila u sklopu toga samostana. Prema arheološkim nalazima slična bolnica postojala je i u benediktinskoj opatiji u Rudinama. U srednjovjekovnoj Požeštini spominju se i ubožnice kao mjesta gdje su se liječili bolesni. Prvu modernu bolnicu grad je dobio 1836. godine.

Požega je već 1741. godine imala i ljekarnu, drugu u Slavoniji, koju su osnovali isusovci. Zanimljivo je napomenuti kako je u njoj od 1766. radio Pavao Thaller, prvi školovani ljekarnik u Hrvatskoj.

Dođite i provjerite kako su Rimljani liječili glavobolju, jesu li koristili anesteziju te čime su dezinficirali rane! 

Posjetite nas u muzejskoj ordinaciji Gradskog muzeja Požega do 6. studenog 2018. godine. 

Muzejska ordinacija otvorena je svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 12 sati, a u ostalo vrijeme po dogovoru.

Dodatno i dopunsko osiguranje nije vam potrebno, mi osiguravamo dobru zabavu i nemamo listu čekanja…

Foto: