Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 01 Ožujak 2018 14:54

Muzej plus Malo zujimo, malo vježbamo, malo „čajenišemo“ uz „Zvukove kukaca“

Izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja „Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“ ponukala je Gradski muzej Požega na realizaciju zanimljivog programa Muzej plus pod nazivom Malo zujimo, malo vježbamo, malo „čajenišemo“ koji je održan 28. veljače u vremenu od 21 do 22,30 sati.

Unatoč vanjskih minus 14 Celzijevih stupnjeva u Muzeju je te večeri bilo i toplo, i zanimljivo, i veselo, i razigrano…Nakon pozdrava ravnateljice Maje Žebčević Matić uz zvukove kukaca kroz izložbu je nazočne provela muzejska pedagoginja Ljiljana Marić. Tako smo doznali da se kukci nikada ne glasaju bez razloga i da za proizvodnju zvuka koriste različite dijelove tijela pa čak i spolni organ. Među kukcima ima i onih kao što su cvrčci, skakavci i poljski šturci koji vole pjevati u zboru, a onaj među njima koji ne zna pogoditi notu kao ostatak zbora ne može se razmnožavati.

A nakon upoznavanja s čudesnim svijetom kukaca slijedilo je razgibavanje i vježbanje uz njihove zvukove koje je predvodila kineziologinja Tanja Josipović, voditeljica udruge „Svijet pokreta“ iz Velike kako bismo svoje tijelo pripremili za skorašnji dolazak proljeća. Bilo je to prvi puta da se u Muzeju i vježbalo.

Večer je koja je uposlila mozak, mišiće, razna osjetila završila je kušanjem biljnih čajeva i pudinga od hokaido bundeva koje je priredio OPG Livak iz Kutjeva.

Bila je to prelijepa i posebna večer u Muzeju kojom je ispraćen posljednji zimski mjesec veljača i kojim smo ušli u prvi proljetni mjesec ožujak.