Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 13 Veljača 2018 11:28

Održana požeška promocija monografije «Muzej u loncu»

Monografija Muzej u loncu Slavonija Baranja i Srijem, rezultat je jedne od faza projekta Muzeja u loncu Gradskog muzeja Požega koji istražuje, dokumentira i promovira zaboravljena tradicijska jela koja su sjajni prenositelji nematerijalne kulturne baštine, običaja i povijesnog konteksta. Zahvaljujući suradnji sa 16 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske (od Virovitice do Iloka), istražen je dio tradicijske prehrane, te snimljena priprema najzanimljivijih zaboravljenih jela istočne Hrvatske, napravljena izložba i dokumentarac, te tiskana monografija koja je u formi putopisa sadrži 21 priču i 35 recept.

Cilj monografije je premostiti međugeneracijski jaz, senzibilizirati javnost za vrijednosti i turističko – ugostiteljske potencijale zaboravljenih jela, te skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao nemaštovite, kopirane i nezdrave.

Autorica koncepta projekta, kao i teksta monografije je etnologinja Maja Žebčević Matić, urednica je dr. sc. Jelena Ivanišević, recenzentice dr. sc. Melanija Belaj i dr. sc.Tanja Kocković Zaborski (atropologinje prehrane), normative za recepte je izradio dr. sc. Andrej Kristek, a fotografije Boris Knez, autor grafičke pripreme su Antonio Karača i Petra Vrdoljak, dok je nakladnik Naklada Bošković iz Splita.

Požeška promocija monografije je održana 7. veljače u restoranu Zlatni lug, a predstavili su je Zoran Bošković, dr.sc. Jelena Ivanišević, dr.sc. Melanija Belaj, mr.sc. Tanja Kocković Zaborski , te autorica Maja Žebčević Matić uz prisustvo brojnih ljubitelja gastronomije, građana, suradnika i promicatelja projekta Muzej u loncu koji već 5 godina nastoji promovirati zaboravljena tradicijska jela sela, grada i plemstva ovog dijela Hrvatske. Dio promocije je bila obavezna degustacija 12 odabranih jela iz monografije uz vina Vinogradarstva Perak. Obzirom da Muzej u loncu nastoji iskoristiti svaku priliku za propitivanje javnosti kao budućeg tržišta, prisutni su bili zamoljeni popuniti anketu o gastronomskim potencijalima svakog od predloženih jela u nadi da će uskoro zaživjeti na brojnim turističkim manifestacijama kao street food, odnosno a la card meni u restoranima.

Na ovom linku pogledajte prilog SB TV