Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 09:55

Otvorena izložba „Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije“

U izložbenoj dvorani našeg Muzeja 14. rujna otvorena je izložba „Bertuchovo slikovno carstvo – otkrij tajne dječje enciklopedije“ Hrvatskog školskog muzeja, autorice Kristine Gverić, kustosice i muzejske pedagoginje.

U programu sudjelovali su glumci Gradskog kazališta Požega koji su publici ispričali priču „Trnoružica“. Maja Žebčević Matić, ravnateljica Muzeja zatim je pozdravila sve nazočne istaknuvši da otvorenje nove muzejske sezone započinje osim prelijepom izložbom i suradnjom s ostale dvije gradske kulturne institucije – Gradskim kazalištem i Gradskom knjižnicom i čitaonicom.

Samu izložbu predstavila je Ljiljana Marić, muzejska pedogoginja i kustosica istaknuvši da je njemački učitelj i biznismen Friedrich Justin Bertuch krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Weimaru stvorio prvu dječju enciklopediju na svijetu zbog čega su ga prozvali i ocem slikovnice.

Kao učitelj smatrao je da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić – kazala je kustosica Marić.

Ivana Dumbović Žužić, muzejska pedagoginja iz Hrvatskog školskog muzeja pozdravila je sve nazočne ispred svoje ustanove. Istaknula je kako Hrvatski i školski muzej i požeški muzej ovom izložbom nastavljaju uspješnu i plodnu suradnju. Izložbu koja će biti jednako atraktivna djeci kao i odraslima nudi carstvo uvećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s vrlo zanimljivim kratkim popratnim tekstovima koji će, kao što je i htio tvorac ove enciklopedije, potaknuti maštu, poučiti i zabaviti posjetitelj. Djeca će moći uživati i u nizu interaktivnih sadržaja kao što kuhanje juhe od gljiva učeći na taj način koje su otrovne a koje nisu, upoznati se s različitim začinima, gledati kroz povećalo glavu muhe ili teleći jezik, vidjeti kako bi im izgledala ruka ili lice da je istetovirana maorskom tetovažom iz čijeg jezika smo i dobili ime ovog načina ukrašavanja ljudskog tijela i još mnogo toga drugoga.

Izložbu je otvorila Nina Pavić, učenica 7. razreda OŠ A. Kanižlića, koja je u prošloj godini proglašena najčitateljicom Gradske knjižnice i čitaonice u svojoj kategoriji.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati, a prvih tjedan dana i od 17 do 19 sati.