Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 09 Svibanj 2017 09:52

OTVORENA IZLOŽBA "Zvoooni! Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa"

U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba "Zvoooni! Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa"autorice sestre Marije Estere Radičević. Izložba je nastala u suradnji s Muzejom Đakovštine gdje je prvi puta i postavljena prije dvije godine u povodu 150. obljetnice rođenja oca Teodozija Florentinija, osnivača Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa koje su dale veliki doprinos na području školstva kao i Družba sestara milosrdnica koje ove godine obilježavaju 155. godina djelovanja u Požegi.

U Đakovo su redovnice ove Družbe došle 1868. godine na poziv biskupa J.J. Strossmayera kako bi pomogle u vrlo odgovornom poslanju obrazovanja i odgoja, prije svega, djevojčica. Otada pa sve do 1945. godine sestre su ostavile neizbrisiv trag u odgojno-obrazovnom radu ( ženske pučke škole, više djevojačke škole, ženske stručne škole, ženska klasična gimnazija, učiteljska škola, dječja obdaništa i zabavišta, domaćinske škole, škole za sestre bolničarke, škole za vjersko odgojni rad, dječji domovi) ne samo u Đakovu nego i u Osijeku, Donjem Miholjcu, Nuštru, Puli, Zagrebu, Suhoplju, Sušku, Visu, Velom Lošinju, Slavonskom Brodu, Belišću i Vukovaru. Rezultati koje su postigle u odgoju i nastavi izuzetni su. Svojim 75-godišnjim radom na ovom području dokazale su opravdanost postojanja katoličkih škola.Nažalost, rad sestra je prekinut po završetku Drugog svjetskog rata kada im je tadašnja komunistička vlast ne samo oduzela škole i zgrade nego i uništila većinu nastavnih sredstava i pomagala. Ova izložba je i zahvala svim sestrama, kako je istaknula s. Estera Radičević, koje su uložile svoju ljubav, znanje i trud u odgoj i obrazovanje brojnih generacija djece.

Na izložbi se mogu vidjeti zanimljiva nastavna sredstva i pomagala s kraja 19. i početka 20. stoljeća za nastavu kemije, fizike, biologije, sviranja, vjeronauka, hrvatskog jezika kao i školski pribor te fotografije koje prikazuju rad u nastavi. Posebno su dragocjeni ručni radovi za koje su sestre nagrađivane na domaćim i međunarodnim izložbama. O izložbi je pored s. Estere Radičević govorio još Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine i Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega. Na

Izložbu je otvorio Petar Gluić iz požeškog Doma za stare i nemoćne te predškolac Jakov Begović, glazbom i pjesmom sve je popratio Zbor Katoličke osnovne škole pod ravnanjem prof. Ljube Šolić.