Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 27 Listopad 2016 08:43

Otvorena izložba «Priprema, pozor, pali!»

U prigodi obilježavanja 25. obljetnice 123. brigade i početka Domovinskog rata u požeškom kraju u Gradskom muzeju Požega 21.listopada otvorena je izložba „Priprema, pozor pali!“ o povijesti europske vojničke puške iz Zbrike oružja Hrvatskog povijesnog muzeja te oružja iz Domovinskog rata Gradskog muzeja Požega.

Nakon uvodnih riječi ravanteljice Maje Žebčević Matić nazočnima se obratio gradonačelnik Vedran Neferović koji je izrazio zadovoljstvo što ba ovakav način odajemo priznanje prošlosti, svim hrabrim ljudima, a ponajviše onim koji su 90-ih godina izbori slobodu za naš narod i državu. Na to slavno vrijeme podsjetio je i župan i general Alojz Tomašević.

Dora Bošković,muzejska savjetnica iz Hrvatskog povijesnog muzeja i jedna od autorica izložbe predstavila je šest stoljeća razvoja vojničkih pušaka u Europi koja nam istovremeno govore o znanstvenim i tehničkim inovacijama koje su se pojavljivale u tim povijesnim razdobljima. Požeški dio izložbe na kojem se nalazi ručno vaterno oružje iz Domovinskog rata predstavila je autorica Ljiljana Marić.

Izložbu je simbolično otvorio Mato Plešić iz Dolca koji je do pada požeške vojarne izradio dvadesetak pušaka i pedesetak kubura, a koje su sada po prvi puta predstavljene javnosti. -To što smo radili, radili smo za Hrvatsku. Kad je dr. Tuđman rekao uzimajte oružje što imate, moramo se braniti, ja sam radio što sam znao, svatko svoj posao, i sada mi je drago što je to došlo vrijeme da naša djeca i budući praunuci vide čime je Hrvat počeo obranu – istaknuo je Mato Plešić.

U programu otvorenja izložbe sudjelovao je zbor i tamburaški sastav Glazbene škole pod vodstvom prof. Branke Horvat, a nakon otvorenja „Muzej u loncu“ počastio je posjetitelje starinskim specijalitetima, granadir maršom, kolačićima husarskim dugmetima i peretzlima, te vrhunskim vinima Vinarije Perak.