Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 17 Listopad 2016 08:55

Predstavljena monografija „Muške narodne nošnje zapadne Slavonije“

Gradski muzej Požega u knjižnici požeške Gimnazije predstavio je jedinstvenu monografiju „Muške narodne nošnje zapadne Slavonije“ etnologinje, muzejske savjetnice Vesne Kolić Klikić iz Gradskog muzeja Nova Gradiška. Knjiga je izašla u nakladi Gradskog muzeja Nova Gradiška 2015. godine. Na predstavljanju knjige pored autorice, govorili su recenzent knjige dr. sc. Žarko Španiček, etnolog, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi i stručna suradnica na knjizi za požeški kraj Dubravka Matoković, viši kustos Gradskog muzeja Požega.

Monografija zaokružuje višegodišnji projekt istraživanja tradicijskog odijevanja stanovništva s prostora zapadne Slavonije i po prvi puta donosi njihov sustavno obrađeni prikaz s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Autorica donosi cjelovite opise nošnji Hrvata i Srba u kojem je gotovo obuhvaćen cijeli prostor požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja. Opis donosi njihove specifičnosti stavljene u kontekst vremena i običaja za koje se nošnja oblačila. Obilje podataka prikupljenih terenskim istraživanjima popraćeni su fotografijama, stihovima narodnih pjesama, citatima mnogobrojnih kazivača, te bilješkama i podacima iz literature.

Predstavljanje je popraćeno na kraju revijom muških narodnih nošnji Požeštine koje su za ovu priliku pokazali članovi kulturnih društava.

Monografija se može kupiti u Gradskom muzeja Požega.