Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 14 Rujan 2016 09:52

Otvorena izložba celjskog muzeja „Gumbi“

U Gradskom muzeju Požega 31.kolovoza otvorena je izložba „Gumbi“ Pokrajinskog muzeja Celje koji je prije nekoliko godina otkupio privatnu zbirku dugmadi od 67.000 komada od kolekcionara Franca Pajtlera. Na izložbi autora Jože Rataja nalazi se 1598 dugmadi.

- Dugme ili gumb je običan predmet s kojim se susrećemo svaki dan, ali gotovo nikada ne pomislimo odakle taj predmet potječe, kako se razvio, kako je nastao. Taj je predmet doživio više tisućljeća razvoja ispod različitih materijala, od prekrasnih kamenih blokova u staroj Kini do dugmadi od zlata i stakla iz vremena Perzije, Grčke ili Rimskog Carstva. Dugme je bilo kao dio nakita i prvotno nije imalo svoju funkciju koju danas poznajemo. Bilo je dio muške mode, a u ženskoj modi pojavljuje se tek 30-tih godina 19. stoljeća. Dugmad je stoljećima bila statusni simbol, ukrasni predmet privilegiranog sloja – rekao je Jože Rataj.

Dugmad kakvu danas poznajemo, onu plastičnu, počela se proizvoditi prije Drugog svjetskog rata. Zlatno doba dugmadi bilo je u 18. stoljeću, a najveća kriza se dogodila kada se 60-ih godina 20. stoljeća pojavio patentni zatvarač. Izložbu je otvorila diva hrvatske glazbene scene Zdenka Kovačiček otpjevavši „Mee and Bobby McGee“ nezaboravne Janis Joplin.

Kao uvod na nastavak večeri i Aurea fest jazza, izložbu je otvorila diva hrvatske glazbene scene Zdenka Kovačiček. Nakon svečanog otvorenja, posjetitelji su mogli degustirati brojne delicije „Muzeja u loncu“ poput gunjanskih gojtana, cerničkih ćupteta, iločke čvarkare sa slaninom, svinjokoljskih peka ili šmarna s domaćom marmeladom od mrkve.