Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 07 Lipanj 2016 09:57

Nova akvizicija požeškog muzeja

Nova akvizicija požeškog muzeja

Nakon darovanih slika akademske slikarice VESNE SOKOLIĆ, Gradski muzej Požega posredstvom mr. Bože Biškupića obogaćen je s dvije vrijedne slike akademskog slikara i sveučilišnog profesora MLADENA PEJAKOVIĆA, koje je Gradskom muzeju u Požegi 6. lipnja, ove godine 2016., darovala gospođa Josipa Pejačević iz Zagreba, slikareva supruga.
Mladen Pejaković rođen je 1928. godine u Petrinji u učiteljskoj obitelji. Slikarstvo ga je tijekom gimnazijskog školovanja podučavao profesor i slikar Edo Kovačević. Kao studentu prve generacije novoosnovane Akademije primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, Mladenu Pejakoviću kolege sa studija bili su Požežan Zlatko Bourek, Zvonimir Lončarić, Jagoda Buić, Vasko Lipovac, i drugi.

Njegov život i rad, obilježen je uz zajednički život sa suprugom Josipom, brojnim projektima s Muzejom za umjetnost i obrt, radom na scenografiji za Zagreb film, kazališnoj scenografiji, radom na stalnom postavu Arheološkog muzeja u Zadru, opremanjem hotelskog kompleksa Babin kuk u Dubrovniku, scenografiji za Dubrovačke ljetne igare. Mladen Pejaković dobio je za svoj rad brojne nagrade, radio je postav zbirke svoga prijatelja Branka Ružića u Galeriji umjetnina Slavonskoga Broda, bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zatim i na Filozofskom fakultetu, na odsjeku za informacijske znanosti. Istraživačke teme bile su mu prostor, svjetlost, likovna kritika, zlatni rez starohrvatsko graditeljstvo i brojne druge. Uz sve to je naslikao je i nacrtao brojne radove, napisao vrijedna djela i samostalno je izlagao ne gubeći svoju iznimno veliku stvaralačku snagu.