Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 14:30

Otvorena izložba „Ajmo se igrat – Dječje igračke iz hrvatske baštine“

U četvrtak 28. travnja 2016. godine u 19 sati u Gradskom muzeju Požega otvorena je gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba pod nazivom Ajmo se igrat - Dječje igračke iz hrvatske baštine.

Autorica izložbe dr.sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja ovom Izložbom , uz likovni dizajn Nikoline Jelavić Mitrović predstavila nam je bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka iz hrvatske baštine. Na izložbi su prikazani predmeti specifični svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, izrađivani od kraja 19. stoljeća u hrvatskim selima. Izložene su igračke koje su izrađivala djeca koristeći materijale iz prirode, ali i one koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini. Najbrojniji dio izloženih predmeta čine igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori. Izložbu prate multimedijalni dio s filmskim zapisima o izradi dječjih igrački i igraonica u kojoj se svi zainteresirani mogu zaigrati drvenim igračkama ili slagati puzzle. Samo otvorenje izložbe popraćeno demonstracijom robotike koju su nam pokazali učenici požeških osnovnih škola Antuna Kanižlića, Dobriše Cesarića i OŠ Vladimira Nazora iz Trenkova. Samo za ovu priliku, za posjetitelje je zaplesao ponovno oživljeni Pinocchio u izvedbi Ilijane Lončar, dok je kuhar Anđelko Ledić s „Muzejom u loncu“ pripremio topli „šmarn“ s pekmezom od mrkve u papirnatim čamcima. za posjetitelje. Uz stihove pjesme „Kako živi Antuntun“ Izložbu je otvorio Luka Matković uz potporu svojih prijatelja, koji pohađaju vrtić „Cvjetna livada“ prema Montessori programu.

Gradski muzej Požege izložbu će popratiti raznim edukativnim događanjima u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, te muzejskim radionicama kroz svibanj i lipanj 2016.g.