Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 18 Prosinac 2015 13:52

Predstavljena publikacija „Pozdrav iz Požege“

U Gradskom muzeju Požega 17. prosinca predstavljena je publikacija „Pozdrav iz Požege“ koja je svojevrsna fotomonografija, ali i vodič kroz Zbirku razglednica požeškog Muzeja. Publikaciju koja izišla u nakladi Gradskog muzeja Požega pored autorice Lidije Španiček, muzejske savjetnice predstavila je još Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca te Grgur-Marko Ivanković, voditelj Zbirke razglednica u Muzeju Slavonije. Grafičko oblikovanje napravio je Boris Knez.

Proučavanjem razglednica upoznajemo dijelove grada, saznajemo tko su bili njihovi nakladnici i fotografi, prepoznejmo značenje osobe korz njihovu korespodenciju, upoznajemo Požežane koji su bili dio motiva razglednica i čitamo zanimljive pisane sadržaje pošiljatelja – kazala je autorica Lidija Španiček.

Na ovom zanimljivom izdanju koje je izišlo u povodu 250. obljetnica proglašenja Požege slobodnim kraljevskim gradom zahvalio se gradonačelnik Vedran Neferović. Maja Žebčević Matić zahvalila se Gradu Požegi, Zlatarsko-trgovačkoj radnji „Drago“ i tvrtki Eco energy iz Slavonskog Broda za financijsku potporu tiskanja publikacije "Pozdrav iz Požege“ koja se može nabaviti u Gradskom muzeju po cijeni od 80,00 kuna. Prije predstavljanja ove knjige u Muzeju je predstavljen i zanimljiv program pod nazivom „Zaustavljeno vrijeme“, priča o razglednicama, autora Gorana Đurđevića i Karla Mačeka.