Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 14 Prosinac 2015 08:48

„Pozdrav iz Požege“ - fotomonografija


Razglednica je kao predmet sakupljanja višestruko zanimljiva muzejima, arhivima knjižnicama i privatnim kolekcionarima. U njoj prepoznajemo umjetničku i kulturno-povijesnu vrijednost dostupnu širokoj javnosti, ali i značajan dokument u povijesnoj i konzervatorskoj struci. Razglednica se kao izvrstan edukativni materijal u školskoj nastavi pokazala već početkom 20. stoljeća, često je i tema izložbi poput one požeškog muzeja „Požega u Zlatno doba razglednica“ 2009. godine.

Gradski muzej Požega ove je 2015. godine s višestrukim razlogom uvrstio u svoju nakladničku djelatnost tiskanu publikaciju “Pozdrav iz Požege“, autorice Lidije Španiček.

Kao fotomonografija, tiskana povodom 250. obljetnice proglašenja Požege slobodnim i kraljevskim gradom (1765. – 2015.), ona je i svojevrstan tematski vodič kroz prošlost. Sagledavanjem razglednica upoznajemo dijelove grada, saznajemo tko su bili njihovi nakladnici i fotografi, prepoznajemo značajne osoba kroz njihovu korespondenciju, upoznajemo Požežane koji su bili dio motiva razglednica, ali i zanimljive napisane sadržaje pošiljatelja.

Pages from Pozdrav iz PozegeSpoznajom vrijednih muzejskih predmeta postajemo svjedoci njihove preobrazbe iz primarne funkcije, kao sredstva komunikacije u još značajniju, sekundarnu, koja se odnosi na memoriju svakodnevice. Njena čudesna popularnost doživljava svoje drugo muzejsko, ali i kolekcionarsko „Zlatno doba“. Bliska širokoj javnosti potiče na čuvanje i zaštitu kulturne baštine, dobivajući značajnu ulogu u povezivanje prošlosti i sadašnjosti.

 

Publikaciju će predstaviti Grgur-Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije u Osijeku i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca. 

Izdavač: Gradski muzej Požega
156 stranica, 18x21 cm
216 fotografija razglednica grada Požege iz fundusa Gradskog muzeja Požega
Cijena 80,00 kuna (na dan promocije 60,00 kn)