Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 18 Studeni 2015 09:45

Kao Hlapić i Gita

Siročad u Hrvatskoj potkraj XIX. i početkom XX. stoljeća

Hlapić i Gita najpoznatija su siročad hrvatske dječje književnosti. Njihovi likovi itekako su imali uporište u stvarnom životu, posebice potkraj XIX. i početkom XX. stoljeća u Hrvatskoj. Izložba KAO HLAPIĆ I GITA – siročad u Hrvatskoj potkraj XIX. i početkom XX. stoljeća Hrvatskog školskog muzeja pokušat će osvijetliti pedagoški i socijalni kontekst vremena na prijelomu stoljeća. Pojam siročad shvaćen je kao socijalna kategorija i ne odnosi se nužno samo na djecu bez jednog ili oba roditelja, nego općenito na siromašnu te zanemarenu i zapuštenu djecu, lišenu potrebne roditeljske skrbi i dostojna djetinjstva, koja su za razliku od književnih junaka često bila na pragu “moralnoga brodoloma” i na gotovo sigurnu putu da postanu “zločinačka mladež”. Učitelji su se svakodnevno u svome radu susretali s takvom djecom, prepušteni vlastitom pedagoškom umijeću i vlastitoj socijalnoj osjetljivosti. Stoga će se upravo učitelji naći među vrijednim aktivistima dobrotvornih društava tijekom druge polovine 19. stoljeća i među pionirima socijalnoga rada i organizirane skrbi za ugroženu djecu u Hrvatskoj početkom 20. stoljeća. Naći će se također kao mentori i dobročinitelji u mnogim dječjim pripovijetkama i romanima o siročadi.

Izložba KAO HLAPIĆ I GITA u ove blagdanske dane želi nam ukazati na ovu problematiku u prošlosti, ali i u našem današnjem vremenu te nas potaknuti da i sami nešto konkretno učinimo kako bi ovaj problem bio što manji. Upravo zato ova izložba osim razgledanja i radionica za djecu svima nama nudi mogućnost da konkretno pomognemoo novčanim prilogom međunarodni pokret Marijini obroci čija je vizija da se svakom školarcu u siromašnim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike osigura barem jedan svakodnevni obrok u školi. U projektu Marijini obroci može se sudjelovati i kupujći ono što će naša djeca, ali i korisnici Doma za starije i nemoćne napraviti na radionicama tijekom izložbe.

Osim hrane jedna od najpoželjnijih stvari siromašne djece bile su igračke. I upravo zato u suradnji s požeškim Povijesnim društvom uključili smo se u projekt „Skriveno djetinjstvo“ tražeći najstarije igračke. Dio njih bit će izloženo na ovoj izložbi.

Mnogo je razloga da posjteite našu izložbu, a jedan od najvećih je svakako da i sami učinite nečije djetinjstvo makar malo sretnijim i radosnijim.