Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 29 Listopad 2015 08:47

Etnološka radionica “Umijeće šaranja tikvica”

U prostorijama izložbene dvorane Gradskog muzeja Požega, u organizaciji Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje i Gradskog muzeja Požega 27. listopada 2015. godine održane su dvije etnološke radionice “Umijeće šaranja tikvica”. Kreativna radionica oslikavanja tikvica bazira se na tradicijskoj baštini Slavonije šaranja tikvica koje se vodi kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Razne vrste tikvica i tikava, očišćene i osušene služile su u mnogim krajevima Hrvatske, kao i drugim krajevima i kulturama, uglavnom kao posude za vodu, odnosno piće. Jedino je na prostoru sjveroistočne Hrvatske zabilježena tradicija ukrašavanja tikvica – šaranja, vrijedni primjeri folklornog likovnog izraza u županjskom, đakovačkom, dijelu vinkovačkog i brodskog kraja privlače pozornost stručnjaka. Ovaj projekt istraživanja i radionica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje koji vodi ravnateljica Janja Juzbašić, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva Republike Hrvatske, traje već tri godine.

Na prvoj radionici sudjelovali su učenici iz četiri osnovne škole u Požegi, dok su na drugoj radionici sudjelovali učenici Kreativne radionice učenika Gimnazije, poznatije kao KRUG. Uz njih na radionicu su nam se pridružili i zainteresirani posjetitelji, te suradnci Gradskog muzeja, kao i kolege etnolozi iz Etnografskog muzeja Zagreb i iz Konzervatorskog odjela u Požegi. O tradiciji šaranja tikvica upoznala nas je ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber, mr.sc. Janja Juzbašić. Samo umijeće šaranja tikvica demonstrirali su nam vrsni šarači iz Gradišta kod Županje Marica Jovanovac i Vinko Babić. Radionica se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH – Odjela za zaštitu nematerijalnog kulturnog dobra RH. Na kraju radionice birani su u svakoj radionici po tri najbolja učenička rada. Nagrade u prvoj radionici su osvojili: Frano Romić (Katolička osnovna škola), Vera Prodanović (OŠ “Dobriša Cesarić”) i Melita Sabljak (OŠ “Julije Kempf”). Nagrađeni učenici iz druge radionice su gimanzijalke: Ana Šimunović, Lucija Pavković i Marija Lešković. Da bi ugođaj šaranja tikvica bilo potpuno sudionici su mogli kušati tradicionalno jelo županjskog kraja, odnosno iz sela Gunje – gojtane, te sok i čips od jabuka kojim ih je darivalo Voćarstvo Boić iz Skenderovaca kod Požege.