Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 20 Listopad 2015 14:14

Otvorena izložba „Koja doobra knjiga“

U čast 170 godina Gradske knjižnice i čitaonice Požega u Gradskom muzeju Požega otvorena je 15. listopada izložba pod nazivom “Koja doobra knjiga”. -Ovo je najveći kulturni događaj ove godine. Izložba ima i dodatnu vrijednost jer je okupila tri kulturne institucije grada: knjižnicu, muzej i kazalište koje su radile na ovoj izložbi – istaknula je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja na otvorenju izložbe koja će biti otvorena do 15. studenog.

A do tada možete pogledati dio ambijenta privatne knjižnice Franje Cirakija koju je opisala i Zlata Kolarić-Kišur u svojoj knjizi „Moja Zlatna dolina“, nedavno restaurirani molitvenik „Duhovne mervice“, jedini primjerak izdanja u Hrvatskoj iz 1818. godine kao i proces same restauracije. Isto tako može se pogledati jedinstveni rukopisni udžbenik iz kemije, jedini takav u Hrvatskoj koji je napisao Požežanin Pavao Thaller, a u rukopisu se može vidjeti i prvi hrvatski moderni roman Miroslava Kraljevića „Požeški đak“ te Kempfova monografija „Požega“. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici i čitaonici koja je počela stručno obrađivati knjižnu građu Muzejske knjižnice, po prvi puta na izložbi su izložene i dvije postinukabule iz 1524. i 1528. Godine tek nedavno otkivene.

Na izložbi će posjetitelji imati prilike da ih „zagrli“ instalacija monografije Požega i da ih očaraju i druge priče o knjizi.

O izložbi su još govorili Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, Dijana Klarić, autorica kataloga i uz Ljiljanu Marić, autorica izložbe te Mario Pilon, dogradonačelnik Požege. Izložbu je otvorio Milan Lukić, gotovo svakodnevni korisnik Gradske knjižnice i čitaonice te suradnik Gradskog muzeja.