Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Četvrtak, 21 Svibanj 2015 08:25

Dan muzeja smo proslavili s brojnim posjetiteljima

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja slavili smo na tri lokacije i uz posjet brojne publike što nam je posebno drago. Sve je počelo točno u podne, u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Požege gdje je dr. sc. Janja Mavrović Mokos s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala predavanje „Alilovci, život prije 3700 godina“ uz uvodnu riječ naše arheologinje Mirele Pavličić Hein. Obilježavanje smo nastavili od 18 sati na Starom gradu, pravoj povijesnoj lokaciji za muzejsko slavlje. Nakon uvoda i pozdrava ravnateljice Maje Žebčević Matić koja je ujedno nazočne i vodila kroz cijeli program prvo smo predstavili naše novo muzejsko vodstvo kroz lik poznate požeške i lektirne književnice Zlate Kolarić Kišur. Nju je ovjekovječila naša kustosica Ivana Domanović uz pomoć Obrtničke škole čija je maturantica Patricija Mijić u suradnji sa svojom mentoricom Verom Tomić Žager za nju sašila haljinu. Zlatin lik kroz kratki igrokaz „Susreti koji se ne zaboravljaju“ predočili su članovi Male škole Gradskog kazališta Požega pod vodstvom svoje mentorice Slavice Jelić. Kustosice Dubravka Matoković i Lidija Ivančević Španiček zatim su pod nazivom „Idemo u muzej“ zahvalile svima koji su sudjelovali u širenju kulture kroz posjete izložbama „Vezena ponjava“ i „Likovna baština obitelji Pejačević“ te sudjelovali na radionicama organiziranim uz te izložbe. Simbolične nagrade u vidu kataloga izložbe „Likovna baština obitelji Pejačević“ uručena je učenicima drugih razreda Katoličke osnovne škole u Požegi i njihovim učiteljicama Aniti Rašić i Josipi Petriška Jugovac, zatim prof. Veri Čuže Abramović s Katoličke gimnazije i Gimnazije Požega, OŠ D. Cesarić te Obrtničkoj školi. Kustosica Ljiljana Marić predstavila je novu incijativu Muzeja pod nazivom „Klub muzejskih prijatelja“. A kako se povijest može integrirati u likovnu i plesnu kulturu pokazali su učenici 4.a razreda OŠ A. Kanižlića sa svojom učiteljicom Irenom Topalušić i pripravnicom Antoniom Kovačević. Priču o pivu, posebno, onom požeškom, ispričali su Maja Žebčević Matić te članovi Udruge pivara Požega Sandi Mance i Ivan Bajt. Time je proslava na Starom gradu završena te se krenulo na novu lokaciju – Trg Svetog Trojstva, prostor ispred zgrade Muzeja.

Tu su posjetitelje već dočekali članovi požeške Udruge pivara s ponudom svoga piva te članovi kaptolačke udruge vinogradara, vinara i voćara sa svojim vinom dok je Muzej nudio svoje majsko vino. Anđeoska kuhinja u suradnji s muzejskim blogom „Muzej u loncu“ na veliko je pripremala zaboravljena tradicionalna jela. U veseloj atmosferi nastavljen je program u kojem je Zlata Kolarić Kišur zainteresirane provela kroz stalni muzejski postav nakon čega su se predstavili članovi Plesne radionice Ilijane Lončar. Vrhunac službenog programa bilo je otvaranje izložbe „Alilovci, život prije 3700 godina“. O izložbi su ukratko govorile Mirela Pavličić Hein i Janja Mavrović Mokos, a zatim je izložbu otvorio Zoran Marković iz Alilovaca, čovjek koji je prijavo nalazište arheolozima nakon čega su oni otkrili veliko i zanimljivo kulturno blago. Slijedilo je razgledavanje izložbe te neslužbeno druženje ispred muzejske zgrade koje je potrajalo do dugo u noć.

Gradski muzej Požega zahvaljuje se svim posjetiteljima na dolasku te svima koji su pomogli da se obilježi Dan muzeja, a nisu izravno bilo uključeni u sam program. To su: Grad Požega, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Gradsko kazalište, Turistička zajednica grada, Komunalac d.o.o., Elektrotim, Javna ustanova Sportski objekti Požega, Grabac d.o.o., Kannel Gim, Grbić d.o.o., Anđeoska kuhinja, Udruga pivara Požega, Udruga vinogradara, vinara i voćara Kaptol, PožArt, Krugovci, Domagoj Krip, Igor Došlić, Dragn Matičević, Snježana Mekić Delić, Vera Čuže Abramović, Mario Križanac, Monika Soldo, Siniša Bosanac, Damir Medić i Stjepan Jakopović.

HVALA IM SVIMA!