Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Utorak, 18 Ožujak 2014 14:11

Leptiri požeškog kraja

Povodom prvog dana proljeća, 21. ožujka, po prvi put požeškoj javnosti se predstavlja bogatstvo leptira sa 60 fotografija i knjigom „Leptiri požeškog kraja“.

Leptiri su veliki, najrašireniji i najprepoznatljiviji red kukaca koji svojim bojama i ljepotom zadive i one koji ih manje poznaju. Na Zemlji je poznato više od 170 000 vrsta. U Hrvatskoj je zabilježeno 190 vrsta danjih leptira, a u požeškom kraju su do sada zabilježene 83 vrste, što nije konačan podatak, ali je za sada više nego u bilo kojem hrvatskom nacionalnom parku ili parku prirode.

Priča je krenula čisto iz zabave i znatiželje Požežanina Gorana Letića, koji je u svome vrtu fotografirao nekoliko zanimljivih leptira, te je o svojim otkrićima obavijestio Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, a potom su u cijeli projekt uključeni i najeminentniji leptirolozi Hrvatske danas, dr.sc. Iva Mihoci i Toni Koren, mag. biol. exp., dr. sc. Antun Delić. Tako je priča dobila i stručnu i znanstvenu dimenziju.

Na svega nekoliko kilometara kvadratnih, uz rijeku Orljavu, pri samom ulazu u grad Požegu, na području Emovačkog luga, prikupljene su sve 83 vrste zabilježene u knjizi.

Izložba će biti otvorena od 21. do 29. ožujka 2014.
prijepodne - 9 do 12 sati
poslijepodne - 17 do 20 sati