Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 13 Studeni 2013 12:33

Retrospektiva Miroslava Kraljevića u Požegi produžena do 17. 11. 2013.

POSLJEDNJI DAN, NEDJELJA 17.11. 2013. OD 10 DO 19 SATI – BESPLATAN  ULAZ!

Velika retrospektiva Miroslava Kraljevića  u sve tri izložbene prostorije Gradskog muzeja Požega bliži se svome kraju. Najvrijednija djela ovog velikog Požežananina koji je svoj posljednji mir pronašao u zagrljaju svoje obitelji u Požegi prije točno stotinu godina, okupila je Moderna galerija u Zagrebu u velikom projektu jednostavnog naziva 'Miroslav Kraljević – retrospektiva'.

Izložba je okupila respektabilan broj izložaka iz privatnih kolekcija, muzeja i galerija u Hrvatskoj i šire, uključujući i požeški muzej koji  se pridružio sa svojim fudusom Kraljevićevih slika ali i ambijentalno dokumentarnom notom Kraljevića u Požegi. 

Sljedećih će godinu dana, gostujući u Požegi, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Osijeku, ova izložba će ujediniti Hrvatsku u slavljenju hrvatske Moderne koju je upravo Miroslav Kraljević podigao na svjetski pijedestal.  Sudeći po interesu Požežana, učenika osnovnih i srednjih škola, te posjetitelja iz cijele Slavonije, kao i medijskoj prašini koju je podigla Kraljevićeva izložba u Požegi, gradu u kojemu su nastala neka njegova najbolje djela, ovo je savršeni početak izložbe za pamćenje.