Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 13 Studeni 2013 12:24

Peškir, jedna zaboravljena priča

Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega za vrijeme održavanja „Glazbenog festivala Slavonije“ predstavio se 29. kolovoza 2013. etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“. Ovom izložbom izložio se dio građe iz fundusa Gradskog muzeja Požege, odnosno predmeta iz Zbirke tekstila. Tradicijski ručnici - peškiri kao značajni dio građe spomenute Zbirke ogledalo su bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima prezentirana je na dva načina, ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima 2D likova, koji su predstavljali aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru, te predstavljanje samih predmeta iz Zbirke tekstila popraćenih pričom o njihovoj namjeni i funkciji. Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simboličke uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima. Kroz povijest njegove izrade ogledaju se tkalačke vještine i likovna kreativnost seoskih žena, te utjecaj građanske kulture i migracija koje su se zbivale na ovom prostoru.

Cilj ove izložbe, osim prikupljanja novih podataka, je predstavljanje teme i zbirke široj javnosti, posebno u edukativne svrhe, te sagledavanje ručnika kao bitnog dijela materijalne i nematerijalne vrijedne kulturno - etnografske baštine kroz njegove društvene, estetske, lokalno-regionalne specifičnosti. Izložbu je popratila video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.

Uz izložbu je bilo organizirano 5 etnografskih kreativnih-likovnih radionica za djecu od 7 do12 godina u kojima su, uz stručno vodstvo, djeca izrađivala ručnik crtežom i bojanjem koristeći motive s izloženih peškira. Dječji radovi s radionica bili su izloženi u Gradskom muzeju od 23. do 25. rujna 2013.