Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 13 Studeni 2013 12:09

Muzej Miroslava Kraljevića 1961. u Požegi

Dokumentarna izložba „ Muzej Miroslava Kraljevića“ i projekcija na temu slikara Miroslava Kraljevića s arhiviranim tekstom za projekciju autora Matka Peića

Gradski muzej Požega obilježava 18. svibnja  2013. godine Međunarodni dan muzeja, s  dva programa koji su povezani s dvije obljetnice, jedna je 90. obljetnica rođenja Požežana i akademika Matka Peića, a druga je 100.obljetnica smrti akademskog slikara Miroslava Kraljevića.

Budući da muzejska baština doprinosi razumijevanju prošlosti i sadašnjosti, ali i oblikovanju budućnosti, požeški muzej uz ovogodišnju je temu Dana muzeja  (memorija + kreativnost) = društvena promjena, organizirao izložbu „Muzej Miroslava Kraljevića“ autora Matka Peića kako bi ju na određeni način revitalizirao. Tradicionalna muzejska "misija" (o)čuvanja predmeta s njegovanjem kreativnosti koja se odnosila na Muzej Miroslava Kraljevića  u skladu s vremenom obnavljala  se na različite načine održavajući se aktualnom ( aktualizirao ju je Matko Peić kroz Muzej Miroslava Kraljevića,1961., Eleonora Geber, ravnateljica tadašnjeg Muzeja Požeške kotline kroz otkupe djela i predmeta, te Galeriju, Muzejski dokumentacijski centar  kroz Idejni projekt Memorijalne sobe - 1985/6, kustosi današnjeg muzeja kroz rad na pribavljenju Kraljevićevih djela, te za novu koncepciju muzeja – 2005. i Grad Požega kroz otkup predmeta iz obitelji Kraljević.)

Ovom izložbom prezentirat će se dokumentacija tadašnjeg Kraljevićevog muzejskog postava, crno bijelih fotografija, orginalnog teksta, nacrta Matka Peića za postav, fotografije postava prije njegove pohrane, te idejni nacrt  MDC- a za Memorijalnu sobu Miroslava Kraljevića  za koju je uređen prostor. Još pedesetih godina Matko Peić je vjerovao, uostalom kao i mi danas, kako će njegova ideja snažno  utjecati na kreativnu preobrazbu društva. Za današnje pojmove skromno, ali tada napredno ova ideja dobila je dobre kritike. Budući da je ovaj muzej Kraljevića postavljen prije 50 godina, zanimljiv je pogled na njega iz našeg vremena, jer je to bio, kako tisak izvješćuje, jedan od prvih takvih muzeja osnovan nekom slikaru u tadašnjoj državi.

Drugi dio programa požeškog muzeja odnosi se na projekciju koja je nastala na osnovu teksta Matka Peića iz 1965. godine koji je danas pohranjen je u požeškom muzeju. U obradi materijala za projekciju sudjeluju  kustosi, muzejski tehničar i vježbenici muzeja. Projekcija će se koristiti isključivo tijekom trajanja navedene dokumentarne izložbe odjela povijesti umjetnosti.

Izložba i projekcija moći će se pogledati od 17 – 27. svibnja 2013.godine, od 10-12 i od 17-19 sati.