Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 13 Studeni 2013 12:05

Predmeti iz ostavštine Milke Trnine

U povodu Dana grada Požege i 150. obljetnice rođenja Milke Trnine ( 1883. – 1941.), po majci Požežanki Franjici Trnini, rođenoj Jurković, Gradski muzej Požega organizirat će izložbu „ Predmeti iz ostavštine Milke Trnine u Požegi“ kojom će se prezentirati više od 30 osobnih  predmeta, umjetničkih slika, te umjetničkh predmeta, koje je ova operna diva dobila na dar kao znak divljenja prema njenoj veličanstvenoj interpretaciji opera, posebno onih Richarda Wagnera. Budući da darovani predmeti  za Milku Trninu nisu bili tek materijalna korist, nego uvijek, kako je i sama u svom dnevniku pisala, predmeti koji su odraz njene veličine  i obožavanja njenog glasa, kao operne pjevačice, sopranistice, rado ih je primala.

Jedna šestina ostavštine koja je oporukom naslijeđena  1941. godine, nakon smrti Milke Trnine pripala je Ljubici Smojvir Balog, a zatim njenom suprugu Dioniziju u Požegu. Dio ostavštine on je darovao požeškom muzeju 1992. Godine, a dio prijateljima. Stakleni servis i vrč njegovi prijatelji, obitelj dr. Grujića svojim darom su obogatili muzej predmetima Trnine, koje su i sami dobili za uspomenu.

Budući da je najveći dio predmeta iz ove požeške ostavštine iz vlasništva g. Smojvira darovan oštećen, od 2005. godine Grad Požega i Ministarstvo kulture izdvaja sredstva za njihovu restauraciju, kako bi se mogli prezentirati u budućem stalnom postavu muzeja. Danas, nakon restauratorskih radova  ovi reprezentativni predmeti  prepoznaju se u njihovoj izvornoj ljepoti, nad kojom su bili zadivljeni i mnogo ranije  vrhunski stručnjaci za ovu vrstu umjetnosti. O predmetima koje vlasnik nije dao muzeju svjedoče dokumentarne terenske fotografije koje će isto tako biti prezentirane na izložbi.

Izložba je otvorena  8. ožujka 2013.godine u Velikoj dvorani Gradskog muzeja Požega.