Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 14:09

Izložba slika - Josip Zanki

Ličko zavičajno društvo „ Vila Velebita“ organiziralo je izložbu slika „ Začudne velebitske priče“ akademskog slikara grafičara  i profesora na odjelu za izobrazbu učitelja i odgajatelja Sveučilišta u Zadru Josipa Zankija, koji danas živi u Zagrebu.

Josip Zanki diplomirao je 1994.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi  profesora Miroslava Šuteja koji je svojim zahtjevnim grafičkim zadacima postavio temelje Zankijeva današnjeg rad.

Velebit je Zankija svojom pojavnošću počeo ga je zanimati još u djetinjstvu,  dok ga je uz oca ribara izdaleka s mora promatrao. Danas mu se kao likovni umjetnik toliko približio da prati mijene njegova života. Svoja slikarska djela na temu Velebita koje je izložio u Gradskom muzeju u Požegi  su crteži rađeni akrilikom na platnu kojima je u maniri vrhunskog grafičara publici prezentirao svoj hod po Velebitu, čija ga je preobrazba fascinirala postajući mu nepresušan izvor inspiracije zbog svoje ne samo vanjske, nego i unutrašnje strukture koju proučavanjem naslućuje. Ovaj slikar  srednje generacije okrenut pravcu postmodernizma u kojem nema klasičnih škola, niti pravaca, danas  nije poznat samo  na području grafike, nego i na području  instalacije,  performancea, te  eksperimentalnog filma za koji je nagrađivan.

Za angažiranost na području likovnih umjetnosti  Josip Zanki dobio je priznanje  u vidu imenovanja 2007. godine za predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a naredne 2008. Predstavlja Hrvatsku na Bienalu u Kairu.

Lidija Španiček, 15.10.2012.