Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 12:42

Stabla i plodovi

U Gradskom muzeju Požega u petak  21.listopada u 18 sati otvorena je izložba umjetničke keramike autorice Orjenke Mirjan. Izložba je otvorena od 21.10. do 28.10. 2011.g. u vremenu od 10,00 do 12,00 i od 17,00 do 19,00 sati svaki radni dan i subotom od 10,00 do 12,00 sati.    

Gradski muzej Požega u suradnji sa Gradom Požegom obogatit će požešku jesen još jednom neobičnom izložbom. U Velikoj dvorani Muzeja  bit će prezentirana umjetnička djela vrsne hrvatske keramičarke Orjenke Mirjan, jedne od malobrojnih umjetnica koja je već s 18 godina postala članica ULUPUH-a  (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti).  Danas,  nakon gotovo tri desetljeća rada, iz njenog fundusa izdvojena je zanimljiva cjelina koju čine djela  profinjenog likovnog minimalističkog pristupa   na temu „Stabla i plodovi“  uobličena  u 37 pojedinačnih  skulptura i sedam slika rađenih u keramici. Izložena umjetnička  keramika Orjenke Mirjan kroz motive stabala i plodova prirode, snažna je veza  sa svime što je požeško.

Oblikovanje gline u umjetnička djela potreba je Orjenke Mirjan kako bi izrazila svoje osjećaje, ne rječju za koju je uskraćena, nego vizualno prepoznatljivim oblicima koje je stvorila njena imaginacija i profinjeni osjećaj za taktilno. Njeno dugogodišnje iskustvo u tehnici oblikovanja i oslikavanja keramike,  gdje se ističe između ostalog i njen rad u raku tehnici,  možemo prepoznati  i na današnjoj izložbi na suptilno rađenim djelima sa snagom megalita.