Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 12:38

Perčin kika divojačka dika poculica do smrti tavnica

U Gradskom muzeju Požega u četvrtak, 01.09.2011. otvorena je etnografska izložba koja prikazuje tradicijska ženska oglavlja požeškoga kraja.

Izložba je otvorena od 01.09. do 16.09.2011. u vremenu od 10,00 do 12,00 i 18,00 do 20,00 svaki radni dan i subotom od 10,00 do 12,00 sati

Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega u vrijeme održavanja Glazbenog festivala „Zlatne žice Slavonije 2011.“ predstavio se izložbom tradicijskih ženskih oglavlja požeškog kraja pod nazivom „Perčin kika divojačka dika poculica do smrti tavnica“. Ovom izložbom prezentirao se dio građe iz fundusa Gradskog muzeja Požega, odnosno predmeti iz Zbirke ženskih oglavlja i nakita. Tradicijsko djevojačko češljanje i opremanje ženskog oglavlja raznim pokrivalima za glavu (ženskim kapicama – poculicama, različitim vrstama marama i ukrasima) prikazano je fotografijama, na modelima glava, kao i samim izloženim predmetima zbirke.

Žensko oglavlje kao dio tradicijske odjeće požeškoga kraja bilo je podložno društveno - povijesnim promjenama koje su se zbivale na području Slavonije. Starija tradicijska češljanja i slaganja ženskih oglavlja početkom 20. stoljeća zamjenjivala su nova, pod utjecajem doseljenika i građanske kulture.  

Cilj ove izložbe je predstavljanje spomenute teme i zbirke široj javnosti, posebno u edukativne svrhe, te sagledavanje ženskog oglavlja kao bitnog dijela tradicijskog odijevanja i vrijednu etnografsku baštinu kroz njegove društvene, estetske, lokalno-regionalne specifičnosti.

Izložbu je pratila prezentacija izrade tradicijskih djevojačkih frizura popraćena video projekcijom češljanja i slaganja ženskog oglavlja.