Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 08:20

Predrag Goll - Akvareli i crteži 1980.-2009.

„HOMMAGE MATKU PEIĆU“  -  izložba  je akvarela i crteža poznatog majstora akvarela, slavonskog akademskog slikara PREDRAGA GOLLA  postavljena u Gradskom muzeju Požega. Ona se  nastavlja na  niz zanimljivih izložbi slikara koje gotovo tradicionalno svake godine u svom kulturnom  programu  organizira Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ uz potporu Grada Požege i u suradnji s Gradskim muzejom Požega. 

Predrag Goll  diplomirao je 1956. godine slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Đure Tiljka, a poslijediplomski studij u slikarskoj specijalci prof. Antuna Mejzdića. Radio je kao kustos i restaurator – konzervator u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, gdje je zatim bio i ravnatelj. U tom razdoblju (1988. godine) Galerija je dobila i nagradu kao najuspješnija galerijska ustanova u Hrvatskoj. Zatim je bio voditelj galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja u Slav. Brodu, te slikarske kolonije „Sava“, kada zbrinjava veliku donaciju Branka Ružića u Sl. Brodu. Jedan je od začetnika izložbi Bienale Slavonaca i Memorijala Slavonaca, Triennala suvremene hrvatske medalje i plakete, galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, te osnivač kabineta akvarela s Gradskim muzejom u Karlovcu kada osniva poznatu izložbu nacionalnih razmjera 1. Hrvatski triennale akvarela.

Slikar, koji je drugima neprestano krčio puteve kako bi izlagali, i sam je izlagao  svoja djela od 1949. do 2010. godine na 134  izložbe. Na ovoj izložbi prezentirat će se oko četrdesetak  akvarela i crteža nastalih  u razdoblju od 1980. do 2010. godine. Predrag Goll je ovu svoju izložbu posvetio Matku Peiću, osobnom prijatelju koji mu je 1980. godine pisao i predgovor za izložbu, nazivajući ga slikarom putopiscem. Ta posve osobita veza dva iznimna putopisca nalazila se i u činjenici da je majka Predraga Golla bila Požežanka.

Izložba se može  posjetiti od 23. do 30.travnja 2010. godine od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.