Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 08:17

Hrvatska očima ruskih i ukrajinskih slikara

mjesto održavanja: velika izložbena dvorana - Trg sv. Trojstva

otvorenje: 07.04.2010. u 12,00 sati

trajanje izložbe: 07.04. do 15.04.2010.

radno vrijeme: 10.00 - 12.00 i 17.00 - 19.00; subotom: 10.00 - 12.00

U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega posjetitelji će moći tijekom prve polovice travnja posjetiti izložbu „Hrvatska očima ruskih i ukrajinskih slikara“. Na izložbi će biti izloženo 47 djela 21 akademskog slikara mlađe i srednje generacije iz Rusije i Ukrajine. Slike su nastale u Hrvatskoj u „Ljetnoj slikarskoj koloniji“ na otoku Čiovu koju je sa svojom suprugom, akademskom slikaricom osnovao mr. muzeologije Akhmed Salakhly  sa Akademije likovnih umjetnosti Repina u Sankt Petersburgu. Cilj ove kolonije u kojoj suvremeni slikari slijede tradiciju ruske realistične škole je promicanje slikarstva na autentičnim mjestima, kao i tradicije umjetničkih kolonija koje su ranije postojale u Rusiji. Budući da se osnivačima kolonije upravo prirodna ljepota Hrvatske činila iznimno slikovitom i klimatski pogodnom za slikarski rad, ona je ovdje i osnovana. Ova slikarska kolonija postala poznata umjetničkom krugu Rusije i Ukrajine, te se planira ostvariti i njen međunarodni status.

Umjetnici će se predstaviti pejzažima, sakralnim motivima, marinama, portretima, mrtvim prirodama, djelima rađenim u tehnikama ulje na platnu, akvarelu. Jedan od slikara Bogdan Mogilevsky stručnjak za monumentalnoo slikarstvo (vitraj, mozaik, freska), koji potječe iz obitelji umjetnika  monumentalnog slikarstva (otac Konstantin Mogilevsky) ostao je i živjeti u Hrvatskoj, u Zadru, gdje ga je osim portretiranja preokupiralo sakralno slikarstvo za zadarske crkve. 

Gradski muzej Požega i Grad Požega, ovu izložbu organizirao je u suradnji s „Ljetnom slikarskom kolonijom – Repin“, Hrvatsko-ruskim društvom prijateljstva i Udrugom slavenskih manjina.