Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 26 Travanj 2013 14:33

Ako žena neće presti, gola će se tepsti

Požeški Gradski muzej ove je godine za Međunarodni dan muzeja, postavio zanimljivu i kompleksnu izložbu o ulozi i mjestu žene u selima Požeštine od kraja  18. do sredine 20. stoljeća.

Obzirom da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana muzeja „Muzeji kao pokretači društvenih promjena i razvoja“, nadamo se da je naša izložba skrenula pozornost javnosti na nekadašnji težak i podređen život žena na selu, čiji korijeni sežu duboko u prošlost, a odjeci toga  osjećaju se još i danas. Uz mnoštvo teških ženskih poslova, poput parenje rubine, kompliciranog procesa prerade lana i konoplje, kojima je žena opskrbljivala mnogobrojnu čeljad odjećom, pokazat ćemo niz, za današnje vrijeme, šokantnih odnosa zadružne porodice, prije svega muškaraca, ali i seoske sredine prema ženama, vidljivih u običajima oko spremanja miraza, udaje, rađanja, kontrole rađanja, brige o djeci, zajedničkog jela pri kojemu su muškarci sjedili za svojim tanjurima, a žene stajale jedući iz jedne zdjele…..

Želimo pokazati da muzej nije samo mjesto u kojima se predmetima tradicijske baštine daju inventarni brojevi, nego se proučavanjem, razumijevanjem i prezentiranjem, oko njih plete priča koju vrijedi poslušati i ponešto naučiti .