Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Petak, 26 Travanj 2013 14:27

Prva požeška Noć muzeja

Zajedno sa šezdesetak hrvatskih muzeja, požeški Gradski muzej se po prvi puta priključio organizaciji obilježavanja Noći muzeja. I to sudeći p reakcijama brojnih građana - posjetitelja, vrlo uspješno.

Obzirom da je 25. siječnja rođendan osnivača muzeja, tema požeške Noći muzeja bila je proslava 144. rođendana Julija Kempfa.

Zahvaljujući KUD-u Požega koji su predstavljali nekadašnji HPD Vijenac, večer je počela bakljadom uz zvuke starogradske pjesme. U originalnim kostimima s prijelaza stoljeća, pjesmama i svirkom sa svog repertoara, pronoseći zapaljene baklje preko Trga Svetog Trojstva do Gradskog muzeja u čast slavljenika, izmamili su uzdahe brojnih posjetitelja. Na ulazu uz svoj dom, toplim govorom dočekao ih je Julije Kempf (Tomislav Pandžić) sa suprugom Rizom, te ih pozvao da večer uveličaju s nekoliko plesova.

Uz pomoć Gradskog kazališta, vješte šminke i dobro odabranih kostima vjerno su oživljeni mladi Požežani i sluškinje (članovi SKAD-a), te Kempfovi suvremenici - ondašnji požeški gradonačelnik Ciraki (Tomislav Čmelar) sa suprugom Valerijom (Marijana Matoković), Dragutin Lerman (Damir Brus) sa mlađahnom Hedvigom (Benedikta Brblić), te akademski slikar Miroslav Kraljević (Klaudio Perutka) sa tajnom požeškom ljubavi Hedvigom Sternberg (Željana Soldo).

Poslije gromovito otpjevane požeške napitnice «U Požegi na Orljavi» uz pripremljene povijesne podatke iz kojih se iščitavao duh vremena, na nenametljiv, spontan način redale su se zdravice poznatih Požežana Juliju Kempfu s prigodnim poklonima. Posebna vrijednost ove oživljene rođendanske proslave od prije stotinu godina je aktivno sudjelovanje gledatelja - posjetitelja - gostiju, od kojih su neki i sami kostimima i zdravicom oživjeli stare Požežane darivajući Juliju Kempfu za muzej vrijedne predmete iz obiteljske baštine (dr Georgije Diklić sa suprugom Verom kao predstavnici živuće plemenite obitelji Kraljević, dr. sc. Žarko Španiček kao seljak etnograf Ivo Čakalić iz Doljanovaca, Ivan Jakovina kao komandant Građanske čete, te Dušan Mirković, obitelj Vodinelić i Boris Gerbec).

Vrhunac zdravica bila je ona ovovremenog gradonačelnika Zdravka Ronka, koji spriječen obavezama poslao zapačaćeno pismo na starinskom papiru sa slikovitom i duhovitom analizom sadašnje Požege i one prije stotinu godina. Spretno povezavši vremensku razliku, gradonačelnik Ronko zahvalio se Kempfu na njegovim uspjesima uz želje da slava Slavonske Atene nikada ne potamni i da se Požežani nikada ne zaborave zabavljati.

Posjetitelje je oduševila autentična snimka razgovora s Mirom Kempf, sad već pokojnom Kempfovom kćerkom koja je «iz prve ruke» opisala obiteljsku atmosferu dok je otac radio na svom kapitalnom djelu - monografiji Požege.

Posebnom obiteljskom ozračju doprinijela je zdravica i točka za glasovirom živućeg unuka Julija Kempfa - mr. Božidara Kempfa.

Točka na «i» bio je poznati onovremeni požeški slastičar Rudolf Geschmeidg (Robert Mihić) sa «tortom zahericom», poklonom slastičarnice Ivančica koja je uz ostale starinske kolačiće i ratarničko vino (poklon Poljoprivredno prehrambene škole), te himberzaft sa soda vodom (poklon obitelji Martinčić) razgalila posjetitelje koji su se poslije impresivnog programa razmiljeli po muzejskom postavu i izložbenom prostoru (izložba Staklane u Požeškoj županiji u 19. i po. 20. st.), uživajući u eksponatima uz milozvučne tonove starinskih pjesama Rajke Martinčić na glasoviru.

Požeški fotograf Wollner (Foto Kaća) fotografirao je sve goste sa slavljenikom, uz poklon fotografiju svakom prisutnom.

U želji spajanja starog i novog, posjetiteljima su predstavljene nove web stranice Gradskog muzeja (IQmedia) nenametljivim izlistavanjem iznad glava, na zidu postava, a svatko je dobio deplijant sa repertoarom rođendanske zabave, te životopisom Julija Kempfa u prvom licu.

Koliko su Požežani prigrlili «noćno» druženje u muzeju uz ideju oživljavanja slika stare Požege i koliko je potez požeških muzealaca originalan, govore donacije, spontano uključivanje građana u program, svesrdna pomoć muzejskih prijatelja, sponzora, brojnost posjeta širokog kruga građana, posebno mladih koji su u svoj večernji izlazak uključili i posjet muzeju, dakle spremnost građana njegovanju Požeških posebnosti i tradicije.

Maja Žebčević Matić